Torsdag den 8 december 2011

Julskinkan viktig för riktig jul


Julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Det svarade svenska folket i en undersökning från i höstas. Här är alla råd och tips om julbordets guldklimp.

Julskinkan var tätt följd av tvåan julgran och på tredje plats kom julklapparna. Frågan vi ställde var "Vad av följande är viktigast för dig på julen för att det ska kännas som en "riktig jul"?" och flera svarsalternativ var möjliga.

En trend som växer sig starkare bland svenskarna är också det närproducerade - skinkan ska vara svensk.

För att julen nu ska bli så skimrande och god finns det en del knep och tips när du ska köpa och laga skinka, här är de samlade. Lycka till!

Skinkguide

De här olika julskinkorna finns i butik:

  • Färsk rå skinka med eller utan ben som man rimmar själv.
  • Färdig rimmad skinka med svål. Fryst eller färsk, avlång eller rund, enbart rimmad eller dessutom lättrökt. Den lättrökta säljs mest i södra Sverige.
  • Färdigkokt rimmad och lättrökt färdigkokt julskinka utan svål, är den typ som ökar. Den är framför allt benfri (finns med ben på bla Coop). För denna skinka återstår endast griljeringen att göra själv.
  • Det finns ekologisk skinka och Kravmärkt skinka. Läs mer om Krav-märkta julskinkor hos Krav!
  • Man kan dessutom köpa färdiggriljerad skivad skinka i paket eller över disk.
  • Vildsvinsskinka är ytterligare en variant. Så det gäller att välja rätt i skinkdjungeln!

Skinka är mager mat

Om man skär bort synligt fett på tallriken, så har en skinka ca 3% fett. Salthalten på färdigkokt skinka är ca 3%. Trenderna visar på en minskning av djupfrysta skinkor och en ökning av färdig-kokt skinka.

Färsk rå skinka måste beställas i någon butik som själv styckar sitt kött. Då kan man få "Kalle Anka" skinka med ben. Men rimmar man julskinkan själv får man vara beredd på att slutresultatet inte blir som man förväntat sig, eftersom vanliga konsumenter omöjligt kan få in saltlaken i musklerna på samma sätt som fabrikanterna. Saltlaken innehåller nitrit vilket gör köttet fint rosa. Fabrikanterna injicerar 156 injektioner med saltlake på en yta av 12x55 cm. En julskinka får ungefär 70 stick. Kommer inte saltlaken in i muskeln, tex man lägger skinkan i saltlake, blir skinkan grå.

Varje gris har åtta skinkor

Hela skinkan i sig består av flera muskler. Innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Skinkorna formas sedan runda eller avlånga och nätas för att hålla formen. De runda är vackrast och ger stora skivor, men de avlånga är lättast att skära jämnstora skivor utav och har kortare tillagningstid.

Text: Jenny Elsmark & Eva Boström