Torsdag den 1 december 2011

Skinkan kung på julbordet - Jury röstade fram den godaste julskinkan


Julskinkan är fortfarande kungen på julbordet. Varje år sätter svenskarna i sig 6 750 ton skinka, eller 2,7 miljoner skinkor.

– Det gör ett kilo per person, säger Monica Didriksson, vice ordförande i LRF Västra Götaland som i veckan anordnade en julskinkeprovning i Göteborg som utsetts till Matlandethuvudstad 2012.

Vem som vann? Ja det gjorde Scans Gourmet med 121 poäng, följt av Skånsk Tradition 101 poäng, Dalsjöfors Guldgrisen 98 poäng, Svenska gårdar 96 poäng och Scans pigham 83 poäng.

Juryn bestod av Margareta Frost Johansson, Hushållningssällskapet, Monica Didriksson, vice ordförande iLRF Västra Götaland, Kent Nilsson, Grillfrämjandet, Ulrik Lindelöv, Lindelöv Mat & Vinkällare och Jan-Erik Löwström, Ica Supermarket.

– Provningen utgick från bedömningsgrunderna smak, utseende, konsistens och helhetsintryck, säger Ulrik Lindelöv som också var den som tillagade skinkorna inför testet.

Enig jury

Juryn var tämligen enig när det gällde att utse vinnaren och den skinka som kom sist.

– Den skinka som vann såg ut som en skinka ska se ut och smakade också bäst, konstaterade Kent Nilsson från Grillfrämjandet.

Liksom allt annat svänger modet även inom ett så traditionsbundet område som julskinkan. Medan man förr ville ha en riktig fettsvål och stor skinka, går nu trenden mot magra och mindre skinkor.

– Snittvikterna ligger idag kring 2-2,5 kgoch kunderna vill ha magra skinkor, säger Ica-handlaren Jan-Erik Löwström.

Många väljer också färdigkokt skinka, medan ungefär hälften av hushållen fortfarande vill tillaga sin egen skinka.

Priskänslig

Priset i handeln varierar från 69 kronor/kg för Scans enkla skinka till det dubbla för Scans Gourmet. Men idag säljs dansk skinka i handeln för 39,90. Det finns också en efterfrågan på ekologisk skinka, men den svarar endast för 3,5 procent av handeln.

– När det gäller griskött har vi en självförsörjningsgrad på 76 procent i Sverige. Men importerat griskött kommer mer och mer, säger Peter Hjälte, kundansvarig på Dalsjöfors Kött.

Bonden får idag ca 15 kronor per kg plus moms för de grisar som går till slakt. Julhandeln spelar en mycket stor roll för branschen och redan i augusti börjar slakterierna bygga upp lagren inför julhandeln.

– Julhandeln är oerhört viktig och problemet för oss i slakeriledet är att vi måste ha avsättning för allt det som inte går till julskinka, säger Peter Hjälte.

Ohotad

Av grisen är det innerlår, ytterlår och rullen som blir till skinka. I vissa fall även fransyskan.

De riktiga kännarna anser att en riktig skinka ska ha benet kvar för att få den rätta smaken. Men det är ytterst lite julskinka som säljs med ben.

– För oss i restaurangbranschen är julborden oerhört viktiga och svarar för ca 30 procent av årsomsättningen, säger Ulrik Lindelöv.

Skinkan är ohotad som kung på julbordet. Smaken varierar med tiden och det är svårt att vara smakdomare.

– Bäst smakar skinkan varm med en kall julöl eller julmust, säger Margareta Frost Johansson, Hushållningssällskapet.

Det är första gången somLRF Västra Götalandanordnar en julskinkeprovning i den här konstellationen.

– Vi ser gärna att julskinkeprovningen blir en tradition, säger Monica Didriksson.


Pressmeddelande från: Av: Staffan Nyström / LRF i Västra Sverige