Onsdag den 26 oktober 2011

Vietnams sista noshörning dödad av tjuvskyttar


Javanoshörningen är utrotad på det asiatiska fastlandet. Den sista noshörningen i Vietnam hittades förra året utan horn och med en kula i benet. Troligen dödades den av tjuvskyttar. Det visar en rapport från WWF och International Rhino Foundation.

Den döda Javanoshörningen hittades i april 2010, men först nu är experterna säkra på att det var det sista exemplaret av underarten i Vietnam. Färre än 50 individer av Javanoshörningen beräknas nu finnas kvar i det vilda i Indonesien.

– Den sista noshörningen i Vietnam är försvunnen för alltid. Landet har förlorat en del av sitt naturarv, vilket är smärtsamt. Trots betydande investeringar för att bevara noshörningen har det inte gått att rädda detta unika djur, säger Tran Minh Hien, generalsekreterare på WWF i Vietnam.

2004 fanns två Javanoshöringar (Rhinoceros sondaicus annamiticus) i nationalparken Cat Tien i södra Vietnam. Analyser från avföringsprov visar att den kom från en och samma individ som nu är död, enligt rapporten ”Extinction of the Javan Rhinocerous in Vietnam”.

Bristande skydd i parken ledde till att tjuvskyttar till slut fällde de sista djuren.

Globalt sett har det skett en kraftig ökning av tjuvjakten på noshörning. I Afrika har noshörningarna drabbats av den värsta tjuvjakten på årtionden och flera stöldligor på jakt efter noshörningshorn opererar i Europa. I Sydafrika tjuvsköts 333 noshörningar 2010, nästan tre gånger så många som 2009.

Enligt TRAFFIC, WWFs nätverk för övervakning av handeln med vilda djur och växter, drivs efterfrågan av den traditionella asiatiska medicinen. Många vietnameser tror att noshörningshorn kan bota cancer.

Detta är en av tre underarter av Javanoshörningar som jagats till utrotning. Den indiska Javanoshörningen (R. sondaicus inermis) försvann för mer än ett sekel sedan. Nu återstår endast den indonesiska Javanoshörningen (R. sondaicus sondaicus) där ett 50-tal djur finns i Ujon Kulon nationalpark ön Java.


Pressmeddelande från: Världsnaturfonden WWF