Tisdag den 25 oktober 2011

Ny fästingburen sjukdom upptäckt i Göteborg


Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har upptäckt en helt ny fästingburen infektionssjukdom. Sedan upptäckten har åtta fall beskrivits i världen – tre av dem i Göteborgsområdet.

I juli 2009 paddlade en 77-årig västsvensk man kajak när han drabbades av akut diarré, feber och tillfällig medvetslöshet. Mannen fördes till sjukhus, och man upptäckte att han förutom feber drabbats av blodproppar. Han behandlades med antibiotika och skrevs ut några dagar senare med blodförtunnande medicin. Men mannen - som hade nedsatt immunförsvar - återinsjuknade igen med feber.

Helt ny infektionssjukdom

De följande månaderna tvingades 77-åringen flera gånger söka akut vård, men trots upprepade försök att finna en mikrob och upprepade kurer med antibiotika återkom febern. Till sist gjordes specialanalyser på patientens blod då man letade efter bakterie-DNA - och det gav napp. Fyndet matchades mot en webbaserad genbank och resultatet var en sensation: mannen hade drabbats av en helt ny infektionssjukdom hos människa, aldrig tidigare beskriven i världen.

Aldrig påvisad i Sverige

I mannens blod återfanns DNA som med 100 procent säkerhet härrörde från bakterien Neoehrlichia mikurensis. Bakterien identifierades för första gången i Japan år 2004 hos råttor och fästingar men den hade aldrig tidigare påvisats i Sverige vare sig hos fästingar, gnagare eller människor.

Forskat på fallet

Christine Wennerås, läkare och forskare vid avdelningen för infektionssjukdomar samt avdelningen för hematologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har studerat fallet sedan det upptäcktes. Förra året kunde hon för första gången beskriva den nyupptäckta sjukdomen i en vetenskaplig artikel, publicerad i Journal of Clinical Microbiology.

–Sedan vår upptäckt har bakterien rapporterats i åtta fall världen över - varav tre i Göteborg, säger Christine Wennerås.

Orsakar blodproppar

Alla tre fall i Göteborg har drabbat patienter med nedsatt infektionsförsvar och patienterna har insjuknat under sommarhalvåret, när fästingarna är som mest aktiva.
–Det otäcka med denna infektionssjukdom är att den ger upphov till blodproppar, åtminstone hos personer med nedsatt immunförsvar. Detta kan vara livshotande. Som tur är kan infektionen behandlas framgångsrikt med antibiotika, säger Christine Wennerås:

- Om den nyupptäckta bakterien liknar de vi tidigare känner till sprids den antagligen från vilda däggdjur till människor via fästingbett, men den sprids sannolikt inte från människa till människa.

Bakteriens delnamn mikurensis härrör från den japanska ön Mikura, där bakterien första gången påträffades.


Pressmeddelande från: Sahlgrenska akademin