Raymond Andersson och Maj-Lis Rosén - hittade varandra i vimlet och konstaterade släktskap på långt håll

Måndag den 17 oktober 2011

Fototräff med temat emigranter lockade till Kinnekulle


Årets fototräff som anordnas av Kinnekulle Hembygdsföreningen hade som tema "Emigranter" även övriga bildarkivet fanns på plats. Inför denna fototräff har även Biblioteket i Skara hjälpt till med material.

Till dessa fototräffar kommer många långväga för att få ta del av bilderna från bygden, vissa besökare har som tradition att boka in helgen som en aktivitet under hösten. Fototräffen som nu är inne på sitt nionde år har blivit en attraktiv mötesplats för många både släktforskare och andra.

Raymond Andersson från Sunnersberg som är bygdeforskare, tog tidigt kontakt med hembygdsföreningen inför fototräffen. Raymond hade många handlingar från sina släktingar i torpet Anneberg Medelplana . Gustaf Persson från Anneberg emigrerade till Amerika år 1905 träffade sin fru Anna, även hon från Medelplana och de bildade familj. År 1923 flyttade familjen sedan tillbaka till Anneberg. Vid bouppteckningen fann Raymond en hel samling med dokument, fotografier och brevväxling mellan Amerika och Sverige som föreningen fick låna till helgens fototräff. Raymond hjälpte även till under fototräffens dagar och träffade Maj-Lis Rosén som är en flitig släktforskare med rötter från Kinnekulle. Det visades sig under deras möte att fanns ett släktskap på långt håll mellan dem båda.

Maj-Britt och Arne Kjellgren - Kom en bild över torpet Rödjan som även hette Mauritzdal med på bilden fanns hennes morfar Magnus Andersson och andra personer.

En av de första besökarna som kom på söndagen var Maj-Britt Kjellgren med sin make Arne, de är bosatta utanför Götene. Med sig hade Maj-Britt ett äldre fotografi på torpet Rödjan där hennes släktingar bott. Med på bilden fanns hennes morfar Magnus Andersson född 1837 med barn och barnbarn. Maj-Britt berättade även att tre av Magnus och hustrun Britta Lisa barn emigrerade till Amerika. Att torpet Rödjan även gick under namnet Mauritzdal var en nyhet för Maj-Britt och att föreningen under hösten fått in både bilder och information om torpet blev ytterligare en glad överraskning för henne. Även föreningen fick ytterligare en pusselbit på plats beträffande torpet Rödjan/Mauritzdal.

Som alltid är det inte bara fotografierna som lockar till denna fototräff många kommer för att träffa gamla vänner och bekanta och smaka på de hembakade våfflorna som blivit en tradition. Nästa år har dessa fototräffar pågått 10 år och inför detta påbörjas nu planeringen.

Sammanfattningsvis kan man säga att helgen gav både besökare och föreningen svar på frågor om bilder mm, många pusselbitar föll på plats. Det blev många möten mellan människor som inte träffats på flera år och nya bekantskaper vilket gav extra krydda på denna helg.

Freddie Wendin och Lena Brodin text och bild