Anna, dottern Margret och Gustaf Persson 1923 återvände från Proctor Amerika till Medelplana

Måndag den 10 oktober 2011

Fototräff på Kinnekulle tema emigration


Den kommande helgen har Kinnekulle Hembygdsföreningen sin årliga fototräff under lördag och söndag eftermiddag. Temat för denna träff är emigranter från Kinnekulle, vid bygdevandringen i maj 2011 föddes tanken på temat kring emigration.

Under senare delen av 1800-talet till mitten av 1920-talet var emigrationen som störst från hela Sverige, de flesta som emigrerade valde att resa till Amerika. Även från Kinnekulle reste många till det förlovade landet i väster. Innan ångfartygen kom tog resan upp till 2 månader, en resa som kostade många livet. När de nya ångfartygen kom som var utrustade för persontrafik och med en restid på ca 2 veckor ökade emigrationen. Nästan 1,4 miljoner människor emigrerade från Sverige 1850-1930 p.g.a fattigdom, religiös ofrihet, bristande framtidstro och politisk intolerans. Några få lämnade landet på grund av äventyrslystnad och guldfeber. Emigrationen satte djupa spår i Sveriges ekonomi då det främst var unga ensamstående människor som lämnade landet. Ny politisk viljeriktning behövdes för att få människorna att stanna kvar i landet och en emigrationsutredning tillsattes. I samband med första världskriget upphörde så gott som emigrationen.

Syftet med denna fototräff är att få veta om människors historia vad hände de som lämnaden Kinnekulle, hur blev livet i det nya landet? Några kom tillbaka till Sverige, varför? Frågorna är många och det hoppas hembygdsföreningen få svar på till helgen. Inför dessa dagar har föreningen fått in material bl. a om stenarbetare Gustaf Persson född 1876 och hans hustru Anna född 1883. Båda emigrerade från Kinnekulle och gifte sig år 1916, år 1923 återvände familjen till Medelplana.

Som vanligt finns även hela övriga bildarkivet med vid fototräffen, skolkort, konfirmationskort, bilder från arbetslivet i berget mm. Bilder som förenar människor, dessa fototräffar har nu pågått i 10 år och ännu lockar de inte bara boende på Kinnekulle, även andra med anor från bygden kommer långväga. I kaffeserveringen kan besökarna också smaka på de hembakade våfflorna och pröva lycka i föreningens lotteri.

Hembygdsföreningen hälsar alla välkomna på lördag och söndag eftermiddag.

Bild/text: Freddie Wendin och Lena Brodin