Tisdag den 4 oktober 2011

Ny kunskap om länets framtida klimat


Länsstyrelsen har med hjälp av SMHI tagit fram en klimatanalys för Västra Götalands län. Av den framgår att det kommer att bli både varmare och blötare framöver och att vi måste förbereda oss redan nu.

Lågtrycken har avlöst varandra och regnet har att öst ner över Västsverige på senare tid. Kraftig nederbörd har lett till mycket höga flöden i Dalsland och Värmland med risk för översvämning.

Många ställer sig frågan: Är detta bara dåligt väder eller tecken på ett förändrat klimat? Några slutsatser av enskilda händelser är svåra att dra, men den senaste månadens regnmängder illustrerar det klimat vi har att vänta oss framöver. Kraftiga skyfall, snöfattiga vintrar, värmeböljor och en kust som står under vatten kan bli verklighet fram till år 2100.

På beställning av Länsstyrelsen har SMHI tagit fram rapporten "Klimatanalys för Västra Götalands län". Där presenteras den senaste forskningen om hur klimatförändringarna påverkar länet.

– Vi måste förbereda oss redan nu. I stort sett alla samhällssektorer påverkas av kommande effekter. Samhället måste förberedas, till exempel anpassning av bebyggelse och infrastruktur för att inte äventyra människors hälsa och säkerhet, säger klimatanpassningssamordnare Charlotta Källerfelt.

Nästa steg i arbetet är att analysera vilka positiva och negativa konsekvenser de redovisade klimateffekterna får för länets olika sektorer. Arbetet är ett led i Länsstyrelsens regeringsuppdrag att ta fram underlag och samordna insatser hos de aktörer som arbetar med klimatanpassning. Klimatanalysen vänder sig till en bred grupp från regionala myndigheter till kommuner, privata aktörer och allmänheten.

Vikten av att ta fram denna typ av kunskapsunderlag understryks i regeringens senaste budgetproposition. Det satsas ytterligare 400 miljoner kronor mellan 2012–2015 på att bland annat upprätta ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning och resurser till länsstyrelsernas arbete.

Fakta

  • Länets klimat år 2100 enligt SMHI:s rapport Årsmedeltemperaturen ökar med 4–6 °C i slutet av seklet jämfört med dagens klimat. Temperaturökningen är störst på vintern.
  • Årsmedelnederbörden ökar med 10–30 procent.
  • Medelhavsytan förväntas stiga med 65–80 cm längs länets kuststräcka.
  • Vattenföringens variation förändras mot högre flöden under höstvinter och lägre vårflod
  • Period med snötäckt mark minskar till mitten av seklet med cirka en månad.


Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län