- Måndag 18 oktober 2010 -

Föreningsbilder förenade människor på Kinnekulle



Under två eftermiddagar visade Kinnekulle Hembygdsförening sina bilder. Det fina höstvädret lockade många till Kinnekulle både under lördagen och söndagen. Till fototräffen som anordnas i Medelplana bygdegård letade sig besökare ända från Göteborg och givetvis kom människor från bygden och de som hade sina rötter från Kinnekulle. En ny grupp besökare som kom var även nyinflyttade som var nyfikna på sina fastigheters historia

Årets tema var bilder från föreningar som hade sin naturliga plats på podiet i den stora salen. Naturligtvis passade Hembygdsföreningen på att presentera sin drygt 60 åriga verksamhet. Från Trolmens SK hade bildmaterial och rekvisita lånats här fanns lagfotografier, pokal, fotboll mm. Även Vena IF hade material med både fotografier och information. Medelplana Ungdomen som var en mycket aktiv föreningen under några år mellan 1914-1920-talet fanns med och mycket annat.



Från Laxå hade Gösta Lövgren med frun Gwen letat sig till Medelplana bygdegård under lördagen. Gösta som har sina rötter från Gössäter och bor sedan mitten av 1950-talet i Laxå. Gösta hade tidigare under året kontaktat Hembygdsföreningen och lånat ut bilder. Denna helg hade Gösta och hans fru planerat in att besöka fototräffen i Medelplana. Under tiden som Gösta tittade på gamla bilder fick han även kontakt med tidigare bekanta som han inte träffat på mer än 50 år, många glada skratt hördes när minnena från gången tid berättades.

Vena IF var en idrottsförening som arrenderade mark vid Örnekulla av Skånska Cement för 1 krona. Bror Svensson och jobbade på Örnekulla Gård och var initiativtagare till föreningen. Jan Ottosson, en av besökarna på söndagen berättade att han från mitten av 1950-talet till slutet av 1960-talet aktiv i föreningen. Vena IF upphörde i slutet på 1960-talete och gick upp i Trolmens SK.



Hasse och Ulla Amandusson från Lidköping hade också tagit sig till fototräffen, de äger sedan många år Korstorp på Högkullen och där tillbringar de mycket tid. De berättade att på Korstorp fanns tidigare en servering och utmed vägen upp till Högkullen låg också en kiosk. Troligtvis försvann både serveringen och kiosken i samband med att Kinnekullegården uppfördes.

Fototräffarna har visat sig vara ett "vinnavinna" koncept både för Hembygdsföreningen och besökarna, föreningen får in material och besökarna får ta del av detta. Kunskaperna om bygden sprids, människor förenas precis som det står skrivet i Hembygdsföreningens verksamhetsidé.

Kinnekulle hembygdsförening ska verka för att sprida kännedom om, samt verka för bevarande av Kinnekulleortens många kulturhistoriska värden. Föreningens syfte är också att belysa folkets liv och verksamhet under den gångna tiden samt väcka och bevara intresset hos ortens befolkning för allt gammalt och fornt.

Text: Lena Brodin
Bilder: Freddie Wendin