- Tisdag 28 september 2010 -

Unikt trafiksäkerhetsprojekt invigt i Stockholm



På måndagen invigde NTF:s VD Jan Sandberg testet av ett världsunikt trafiksäkerhetsprojekt som både ska bidra till bättre miljö och öka trafiksäkerheten. Genom att låta en fartkamera registrera dem som håller hastighetsbegränsningen och ge dem en möjlighet att vinna pengar, istället för att som på vanligt vis bötfälla dem som kör för fort, hoppas NTF och Volkswagen kunna uppmuntra till ett lägre tempo i Stockholmstrafiken.

På måndagen invigde Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande NTF:s VD Jan Sandberg en speciell fartkamera på Karlbergsvägen. Istället för att som vanligt, registrera fortkörare, skall kameran registrera dem som kör lagligt. Om man passerar den specialkalibrerade kameran i en laglydig hastighet kommer föraren att belönas med möjlighet att vinna upp till 20 000 kronor. Tanken är helt enkelt att försöka förändra bilisternas beteende genom uppmuntran istället för med hot om böter. Registrering av bilar som håller hastighetsgränsen och deltagande i tävlingen sker endast efter förarens godkännande.

Fartkameran kommer att finnas på plats mellan den 28:e och 30:e september och försöket kommer att dokumenteras noggrant. Det NTF och Volkswagen vill få reda på är om folk faktiskt börjar följa hastighetsbegränsningarna om det finns möjlighet att vinna pengar. Dokumentationen planeras sedan att lämnas in till Trafikverket.

- Att vi valt att genomföra aktiviteten där hastighetsgränsen är 30 km/tim är extra viktigt. Risken för att oskyddade trafikanter dödas är mångdubbelt större i exempelvis 50 km/tim än i 30 km/tim. En marginell hastighetsminskning kan vara skillnaden mellan liv och död för en oskyddad trafikant, säger Jan Sandberg, VD på NTF.

Idén till trafiksäkerhetsprojektet kom från den internationellt uppmärksammade

kampanjen Rolighetsteorin som biltillverkaren Volkswagen satte på benen under förra året. Under titeln Rolighetsstipendiet uppmanades allmänheten komma med idéer som bottnade i glädje och som hade som syfte att antingen förbättra trafiksäkerheten eller gynna miljön. Bland 700 inskickade projekt valdes just fartkameraförslaget för att uppmuntra till att köra lagligt och det var också den idé som vann hela Rolighetsteoritävlingen.

- Med projektet vill vi bland annat visa att biltillverkare kan spela en större och aktivare roll i det övergripande trafiksäkerhetsarbetet än att bara bygga bättre och säkrare bilar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen som är initiativtagare till projektet. Genom att vända på idén med fartkameror så kan vi än en gång testa om positiv uppmuntran fungerar bättre än hot när det gäller att öka trafiksäkerheten och minska miljöpåverkan.


Pressmeddelande från: Volkswagen Personbilar