- Torsdag 22 juli 2010 -

Visning av Raggagårdens Mejeri i Holmestad



På kvällen onsdagen den 21 juli 2010 anordnade Kinne Hushållsgille ett besök vid det upprustade gamla mejeriet i Holmestad. Ett 100-tal anmälningar hade inkommit till Gillet och besökarna var i varierande åldrar. Göran Gilbertsson hälsade samtliga välkomna till kvällens aktiviteter.

Det gamla mejeriet som byggdes 1929 och var i gång till 1940. Dåvarande ägare Einar Broberg hade verksamheten tom 1938. Mejeriet var ett kombinerat gårds- och uppköpsmejeri. 1938 såldes mejeriet till Bertil Ehn. Ehn skötte invägningen, försäljningen och maskinerna, frun var mejerska.

Mellan 30-40 leverantörer var knutna till mejeriet och dagsinvägningen var ca 1500 kg. År 1939-40 tog Mjölkcentralen över och verksamheten lades ner.

Efter nedläggningen använde Försvaret mejeriet som ett förråd.



På andra våning i byggnaden finns en bostad med 1 kammare och kök, här bodde mejerskan. Fram till 1956 var lägenheten bebodd, detta kan man utläsa av elmätaren då den sista mätningen gjordes.

Lars-Erik Klasson som är en av eldsjälarna som medverkat till renoveringen av mejeriet, berättade att mejeriet är unikt med sina gamla inventarier. Den gamla ångpannan hittade Lars-Erik i granngården och denna har flyttats tillbaka till mejeriet. Renoveringen av lägenheten stod Museet och Da Capo i för.

Det gamla mejeriet har ett kulturhistoriskt värde därför har även Museet del i renoveringsarbetet. En fullständig dokumentation av byggnaden och inventarier kommer även att göras av Museet. Renoveringsarbetet gjordes av Holmestads Hembygdsförening, det ekonomiska stödet stod bl.a. Sparbanksstifelsen Skaraborg för och Skaraborgs Läns Hushållningssällskap, Kinne Hushållsgille är även en av sponsorerna.

Efter besöket i mejeriet fortsatte besökarna till den gamla marknadsplatsen och tingshuset vid Enebacken i Holmestad. Bengt Funke med sina rötter från bygden berättade om hur denna marknad av känd för sina slagsmål och våldsamheter. Bengt förklarade att ryktet om slagsmålen kom sig från den vadslagning som skedde innan marknaden. Vinnare av slagsmålet fick brännvin och öl. Slagsmålen skedde på "Fårabacken" en bit från marknadsplatsen, i övrigt var det som de flesta marknader. Många hittade sin livspartner på marknadsplatsen genom att bli bjuden på marknadskarameller eller lyckopåse. År 1916 upphörde marknaden i Holmstad.



Det gamla tingshuset som uppfördes 1796 var i bruk tom år 1905, i samband med att tinget flyttade till Lidköping. Tingsplatsen vid Enebacken i Holmestad har varit tingsplats för Kinne härad sedan 1682, till en början hölls ting i gästgiveriet som låg bredvid kyrkan. I början av 1680-talet uppfördes en tingsstuga och i mitten av 1700-talet var byggnaden i så dåligt skick så beslut togs att en ny byggnad skulle uppföras på samma plats. År 1794 eldhärjades byggnaden och 1796 uppfördes den nuvarande byggnaden.

Efter samlingen vid Enebacken serverades besökarna mat och dricka vid hembygdsgården. Lennart Krantz ordförande vid Holmestad Hembygdsföreningen berättade om föreningens tillkomst 1983. Undervisning pågick till år 1980 i mellanskolan, i samband med att skolan skulle rivas så startade föreningen och skolan räddades. Nu är skolan Holmestads hembygdsgård och många av kvällens besökare mindes skolåren och lärarinnan. Skolhuset uppfördes år 1845 så under de 135 åren som undervisningen skett så finns säkert mycket att minnas.

Det verkade som Kinne Hushållsgille hade kommit överens med vädrets makter, efter både mat och kaffe så kom regnet och kvällen var till ända. En trevlig kväll som gav besökarna kunskaper om sin hembygden.

Text: Lena Brodin
Bilder: Freddie Wendin