- Fredag 9 juli 2010 -

Utmärkelser till Lomma, Gullspång, Sundsvall och Lidköping

Fyra kommuner får utmärkelser som goda exempel i PROs äldrebarometer 2010. Gullspång får en utmärkelse för satsningar inom äldreomsorgen. Sundsvall för äldres möjligheter till inflytande. Lidköping och Lomma får utmärkelser för tillgänglighet i miljö och boende.

De flesta av Sveriges kommuner är hyggliga att leva i för pensionärer. Men det finns svårigheter. Inte bara i äldreomsorgen, utan även exempelvis tillgänglighet till fysiska miljöer och hur kommunen organiserar sin information spelar stor roll för hur äldrevänlig kommunen uppfattas av medborgarna.

PRO har under 2009 och 2010 gjort en granskning av 236 kommuner för att på djupet ta reda på hur det står till med äldrevänligheten. Medlemmarna har fått betygsätta 33 områden på en skala från 1-6.

- Det finns ett antal kommuner som har en rejäl hemläxa att göra om de vill vara verkligt äldrevänliga. Men det finns också goda exempel att ta efter, säger PROs ordförande Curt Persson.

Goda exempel

En jury har granskat kartläggningen och valt ut fyra kommuner som kan tjäna som goda exempel. Juryn bestod av Monika Olin Wikman, debattör och författare, Lars Wettergren, f.d. ordförande i PRO, Sven Erik Wånell, chef för Stockholms Läns Äldrecentrum och Guy Lööv, ombudsman PRO.

Juryn har utsett följande kommuner som goda exempel: Gullspång för satsningar inom äldreomsorgen, Sundsvall för möjligheterna för äldre till inflytande i kommunen samt Lidköping och Lomma för satsningar inom tillgänglighet i miljö och boende.

Kommuner med 4,5 eller högre i genomsnitt:

Bromölla, Degerfors, Emmaboda, Eslöv, Eskilstuna, Gullspång, Hallstahammar, Hammarö, Haparanda, Herrljunga, Härryda, Karlskrona, Karlstad, Kinda, Lessebo, Lidköping, Ljungby, Lomma, Nora, Norrköping, Orsa, Orust, Piteå, Staffanstorp, Sundsvall, Vadstena.

Kommuner med genomsnitt under tre:

Bengtsfors, Finspång, Kramfors, Ljusnarsberg, Lysekil, Mölndal, Nordmaling, Nyköping, Partille, Strömsund, Tierp, Tjörn, Tranås, Vimmerby, Älvsbyn, Östersund.

Blekinge län har högst medelbetyg med drygt 4,0 och Ångermanland lägst med drygt 3,2.

Kommuner som har låga genomsnittliga poäng kan ändå ha enskilda områden där poängen är höga och vice versa. Ett lågt genomsnittsbetyg indikerar dock att det finns stora förbättringsmöjligheter att ta tillvara.

Åtta områden granskades

Äldrebarometern omfattar följande åtta huvudområden: boende, tillgänglighet till byggnader och miljöer, transporter, gemenskap och fritidsverksamhet, medborgerligt deltagande och inflytande, åldersdiskriminering, information samt omsorg, vård och service

Kartläggningen omfattar huvudsakligen sådant som kommunen kan besluta om. Några undantag finns, som exempelvis bemötandet i kommersiell verksamhet. PRO har velat göra en helhetsbedömning. De åtta områden som valdes anknyter också till de kriterier som WHO utgår ifrån i sin bedömning av Age Friendly Cities.

Betygsättningen handlar både om att bedöma beslut och regelverk, utifrån tydligt angivna kriterier, och att mer subjektivt värdera förhållanden i kommunen. Denna subjektivitet bygger på den erfarenhet och kunskap som våra medlemmar har att leva som pensionär i sin kommun.


Pressmeddelande från: PRO