- Torsdag 17 juni 2010 -

Varning inför husvagnssemestern



I Sverige finns det ungefär 184 500 husvagnsägare. Många kommer snart att vara ute och rulla på våra sommarvägar. Tyvärr kommer en del att få avbryta sin semester för tidigt på grund av vilda djur på våra vägar. Älgskadefondsföreningen går därför ut med tips för att minska risken och lindra skadan.

Nu inför årets sommar är det många svenskar som planerar att semestra med husvagn runt om i Sverige. Detta är för många det bästa som livet har att erbjuda, men tyvärr kan lyckan få ett plötsligt slut. Under sommarmånaderna brunstar nämligen rådjuren och bockarna hävdar sina revir, vilket gör att det är större chans att de kan komma utspringande på vägen. Med en tung husvagn bakom bilen kan mötet med viltet lätt leda till att man, som förare, reagerar med "ryggmärgen" och gör en panik-väjning som slutar i diket.

- Tyvärr ser vi varje sommar avåkningar med husvagn på grund av väjning för vilt, säger Andreas Lindfors informatör på Älgskadefondsföreningen.

Därför går Älgskadefondsföreningen ut med en varning, till alla husvagnsägare, för att försöka väja för rådjur i sommar. Ett rådjur väger 20-30 kg och de flesta bilarna klarar en kollision med dessa djur, utan att det resulterar i personskador. Du, som förare, ska självklart försöka bromsa, men alltså inte väja. De rådjursolyckor där föraren har väjt är de olyckor som riskerar att bli allvarliga, eftersom risken är stor för att bilen hamnar i diket, voltar eller krockar med ett träd.

- Det kan vara svårt att inte följa reflexen att väja, men det kan förvandla skadan från en plåtbuckla till ett akut sjukhusbesök, menar Lindfors

För att minska risken för en rådjursolycka så ska man vara extra uppmärksam i gryning och skymning, vidga synfältet så att du söker av vägens närområde och förstås anpassa farten.

Ser man ett rådjur springa över vägen kan man nästan utgå ifrån att det dyker upp fler rådjur inom kort. Kör man på ett rådjur är det viktigt att ringa SOS Alarm 112 och anmäla olyckan.


Pressmeddelande från: Älgskadefondsföreningen