- Onsdag 2 juni 2010 -

Nytt svenskt biosfärområde godkänt idag



Unesco har idag godkänt Sveriges ansökan om att utse Vänerskärgården med Kinnekulle till nytt biosfärområde inom Unescos program Man and the Biosphere. Det är en lång process som har resulterat i en gedigen ansökan som fick regeringens stöd förra året och särskilda lovord i Unescos bedömning.

Syftet med Unescos biosfärområden är att främja utbyte av kunskap och forskning om en hållbar förvaltning av ekosystem i samklang med människan. Vänerskärgården med Kinnekulle har höga landskapsvärden ur både biologiskt, ekologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Inom området finns en nationalpark, ett större antal naturreservat, en mängd arter som är rödlistade eller hotade, samt ett stort antal ekonomiskt betydelsefulla arter och grödor. Dessutom finns områden av riksintresse för friluftslivet, vilka bidrar till människors välbefinnande och hälsa.

Utifrån dessa värden är det angeläget att hitta former för samverkan i syfte att såväl bevara som utveckla området i en hållbar anda. En helhetssyn på den ekologiska infrastrukturen, utveckling av ekoturism och att stärka förutsättningarna för hållbart fiske och en levande skärgård är några aktiviteter som är aktuella för Vänerskärgården med Kinnekulle. Biosfärområdet drivs som en ideell förening som samlar länsstyrelsen, kommuner, ideella föreningar och forskningsresurser. Området omfattar delar av Lidköpings, Götene och Mariestads kommuner.

Läs mer om Vänerskärgården med Kinnekulle på www.vanerkulle.org

Översyn och fler områden

Samtidigt med utnämningen av Vänerskärgården med Kinnekulle pågår en översyn av världens alla biosfärområden inom Unesco i enlighet med nya riktlinjer för samverkan och kommunikation. För Sveriges del har Svenska Unescorådet därför beslutat att Torneträsk status som biosfärområde ska dras tillbaka. Förutom Vänerskärgården med Kinnekulle finns ytterligare ett svenskt område - Kristianstad vattenrike. Svenska Unescorådet behandlar just nu även ansökningar från två nya kandidatområden.

Läs mer om svenska biosfärområden på www.biosfaromrade.org


Pressmeddelande från: Svenska Unesco