- Tisdag 25 Maj 2010 -

Tandläkarna kräver nolltolerans för sötsaker i skolan



3 av 10 skolor fortsätter sälja läsk, godis eller andra sötsaker till eleverna men hälften av drygt 1700 niondeklassare säger nej till försäljning. Det visar två nya kartläggningar från Sveriges Tandläkarförbund.
- Vi uppmanar nu skolorna till nolltolerans för sötsaker för att hjälpa elevernatill en hälsosam livsstil.

Fortfarande säljer många av landets skolor, 34 procent, läsk, godis eller andra sötsaker till eleverna. Det visar en ny kartläggning av läsk- och godisförsäljningen på landets högstadieskolor. Bilden är ungefär densamma som år 2007.

- 1 av 10 skolor, 9 procent, säljer läsk eller godis till eleverna och 3 av 10, 32 procent, andra sötsaker. I vissa län ser det värre ut: I Västerbotten säljer 25 procent av skolorna läsk eller godis. I Värmland är siffran 21 procent, på Gotland 17 procent och i Dalarna och Gävleborg 15 procent. Ändå är det en klar förbättring sedan Tandläkarförbundets första kartläggning år 2004 då 6 av 10 skolor som kartlagts sålde läsk och godis och på vissa håll 8 av 10.

Nästan hälften, 44 procent, av drygt 1 700 niondeklassare i en parallell undersökning från Tandläkarförbundet tycker inte att skolan ska sälja läsk eller godis. Samtidigt framkommer alarmerande siffror om ungdomars sockerkonsumtion. Hälften av ungdomarna, 49 procent, uppger att de äter godis varje dag eller flera gånger i veckan. 3 av 10, 31 procent, säger att de dricker läsk flera gånger i veckan. Om de handlar mellanmål uppger 63 procent att de helst väljer läsk, godis, kaka eller bulle. Men det finns också ungdomar som uppger att de föredrar nyttiga mellanmål som smörgås och frukt och som väljer bort läsk och godis till vardags. De flesta verkar också inse konsekvenserna för hälsan av hög konsumtion.

-Mot bakgrund av att många skolor redan lyssnat till tandläkarnas varningar för konsekvenserna av hög sockerkonsumtion och ändrat i kafeteriornas sortiment, förväntade vi oss att alla skolor nu skulle ha tagit till sig budskapen och upphört med försäljningen för att hjälpa eleverna till en hälsosam livsstil, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Skolans sammantagna kostutbud är avgörande för att våra barn ska få den energi de behöver för att klara skolarbetet och för att de ska slippa bli feta och sjuka vuxna med hål i tänderna. Regeringen planerar nu för krav på näringsriktig skolmat i den nya skollagen. Ett viktigt komplement borde vara nolltolerans för läsk, godis och andra sötsaker på våra skolor.

-Det är en demokratifråga att senare års positiva förändring med hälsosamt utbud i skolkafeteriorna omfattar alla skolor. Alla barn och ungdomar i skolan har rätt till samma förutsättningar för att må bra. Det är viktigt att livsstilsfrågorna lyfts fram i skolan.


Pressmeddelande från: Sveriges Tandläkarförbund