- Tisdag 18 Maj 2010 -

Expertens tips för att slippa fästingar



Fästingarna breder ut sig över Sverige och smittar människor och djur med TBE.
– Det gäller att skydda sig för att inte bli biten, säger Klara Lundin, apotekare på Familjeapoteket.se.

Sommaren närmar sig. Det betyder en massa skoj för hela familjen med bad, barfotalekar i gräset och picknick i det fria. Tyvärr betyder det också att fästingsäsongen snart är här. Under 2000-talet har det skett en ökning av antalet som drabbas av TBE, enligt Smittskyddsinstitutet.

– En orsak är att fästingar sprider sig över Sverige. Överlag har antalet fästingar ökat, men alla fästingar bär inte på viruset som orsakar TBE, säger Klara Lundin, apotekare på Familjeapoteket.se.

”Svåra att se”

Men det går att skydda sig, både mot fästingar och mot virussjukdomen TBE.

– Myggmedel avskräcker fästingar, och kan ge visst skydd. Då kan man använda myggmedlet MyggA på huden. Annars handlar det om att vara uppmärksam och klä sig rätt.

Exempelvis rekommenderar Klara Lundin att ha långbyxor instoppade i strumpor och, instoppade tröjor samt stövlar. Hon råder också att undersöka hela kroppen när man varit utomhus.

– Fästingar kan vara små och svåra att se. De suger ofta blod där man på kroppen har mer hår och på mjukare områden, till exempel låren, och svåråtkomliga områden som knäveck och armhåla.

Klara Lundin tipsar också om att skaka av kläder om fästingar har satt sig på dem. Men även att vara extra observant på husdjur som löper stor risk att få fästingar. För att skydda sig mot TBE kan man vaccinera sig.

”Dra rakt ut”

Har en fästing bitit sig fast är det viktigt att bli av med den så fort som möjligt, annars finns risk för att smittas av bakteriesjukdomen borrelia. Då kan en fästingborttagare vara ett bra hjälpmedel.

– Med en fästingborttagare får man ut hela fästingen. För verktyget så nära huden som möjligt och dra rakt ut, snurra inte på hjälpmedlet.

Rekommendationen är att man inte ska klämma på bakkroppen för då finns en risk att smittämnen överförs. När du fått ut fästingen ska du tvätta såret och händerna med tvål och vatten. Däremot gör det inget om man inte får bort hela fästingen. Efter några dagar lossnar den av sig själv, eventuellt kan en mindre inflammation uppstå, berättar Klara Lundin.

”Undvik hög växtlighet”

En anledning till att fästingarna breder ut sig över Sverige är de högre temperaturerna i och med klimatförändringarna. Fästingarna har kommit till ställen där de inte funnits tidigare, exempelvis längs Norrlandskusten.

– Semesterfirare ute på landställen riskeras att smittas och de som är mycket ute i naturen. Därför är det bra att vara särskilt uppmärksam efter att man har varit ute.

Klara Lundin menar därför att det är en fördel om man känner till området man rör sig i.

–Vissa områden har mer fästingar än andra. Försök också att undvika fuktiga miljöer, hög växtlighet och skuggade områden. Där gillar fästingar att vara.


Pressmeddelande från: Familjeapoteket.se