- Tisdag 11 Maj 2010 -

Unik födsel på Skånes Djurpark!



Under tidig vår upptäckte djurvårdarna på Skånes Djurpark att parkens järvhona fått en unge. Det är en ovanlig händelse i djurparksvärlden och ett unikt ögonblick i Skånes Djurparks historia.

- Jag har jobbat i djurparken i över 20 år och detta är första gången som parkens järvpar fått avkomma, säger djurförman Johan Lindström. Det är fantastiskt roligt att vi hittat ett järvpar som trivs med varandra och fungerar ihop. Hägnet byggdes ut för några år sedan och de större ytorna har säkert också inverkat positivt, fortsätter Johan som är märkbart glad över det inträffade.

Honan är förstagångsföderska. Hon föddes 2007 i Järvzoo och kom till Skånes Djurpark från Järvzoo våren 2008. Hannen kommer ursprungligen från en djurpark i Tyskland och är född 2005. De släpptes ihop sommaren 2008. En järvhona får normalt sett inte ungar förrän vid tre års ålder, så 2009 blev det ingen avkomma. Men den 28 februari i år födde hon alltså en unge. För att inte störa honan valde man att vänta med att gå in och fånga ungen för märkning, vaccinering och könsbestämning till förra veckan. Då konstaterade man att det blev en liten järvhanne.

- Järven är ett av våra stora rovdjur, men trots det förhållandevis okänd för väldigt många. Så händelsen ger oss dessutom extra möjlighet att sprida kunskap och öka intresset för denna art. Vi har därför valt att installera en webbkamera i hägnet. På så vis kan man få möjlighet att följa ungens utveckling och livet i hägnet även via www.skanesdjurpark.se , säger Suzanne Simonsson, parkens utbildningsansvarige. Men precis som i det vilda, måste man tålamod när man skall spana efter djur. Ett tips är att gå in och titta under matningen runt klockan 8 och vid sen kväll/skymning.

Järven är klassad som sårbar och ingår i EAZAs (European Association of Zoos and Aquaria), den europeiska djurparksorganisationens, avelsprogram för hotade djurarter - det s k EEP (European Endangered Species Programme). Målet med dessa program är att samordna avelsverksamhet för hotade arter som hålls i europeiska djurparker. Detta gör man för att kunna etablera och hålla sunda populationer av sällsynta och hotade djurarter i fångenskap, s k ex-situ populationer.

Kort om järven:
I fjällvärlden vandrar hannen långa sträckor för att hitta en hona att para sig med. Detta sker under sommaren då det är lättare för hannen att finna föda. Då befruktas ägget men eftersom järven har s k ”fördröjd inplantation”, fäster inte ägget på livmodern direkt efter parningen. Fosterutvecklingen startar först december/januari och ungarna föds i februari/mars.


Pressmeddelande från: Skånes Djurpark