- Onsdag 28 April 2010 -

Sveriges historia på Historiska museet



Många av de människoöden och originalföremål som förekommer i tv-serien Sveriges historia – framförallt i de tre första programmen – finns på Historiska museet i Stockholm. Möt några av de människor som levde på sten- och bronsåldern! Den 29 april är det premiär för programserien på TV4 som skildrar den svenska historien under 15 000 år.

Bäckaskogskvinnan är ett spännande levnadsöde som vi möter i det första avsnittet om stenåldern i tv-serien Sveriges historia. Hon var jägare och levde för omkring 9000 år sedan i Skåne. Du möter hennes berättelse, kvarlevor och jaktredskap i utställningen Forntider på Historiska museet. I tv-seriens första avsnitt förekommer också Skateholmsgraven och Alvastra, även föremål med koppling till dessa berättelser återfinns på museet.

Ett annat levnadsöde som gestaltas i programseriens andra avsnitt – det om bronsåldern som sänds den 6 maj – är mannen från Granhammar. Tack vare modern teknik är han Sveriges bäst kända människa från bronsåldern. Analyserna visar hur han har sett ut, vad han har ätit och var han har levt i olika faser i livet. Han dog vid en våldsam yxstrid i Mälardalsområdet. Hans kranium och verktyg som hittades 1954 av en dikesgrävare ställs nu ut på Historiska museet. Mordvapnet har aldrig återfunnits.

Samarbetet Sveriges historia

Sveriges historia är ett samarbete mellan Historiska museet, Norstedts förlag och TV4-Gruppen. För första gången på över 50 år har ny och fördjupad forskning om Sveriges historia sammanställts och ges ut i ett bokverk av Norstedts förlag och en tv-serie på TV4. Helgen den 29-30 maj öppnar Historiska museet en utställning om de senaste tusen åren av Sveriges historia. Det är historia som den aldrig visats förr, möten med kända och okända människor, föremål och händelser.


Pressmeddelande från: Historiska museet