- Fredag 16 April 2010 -

Därför kan inte flygplanen flyga i askmolnen



Flygtrafiken i Sverige och Europa lamslås just nu av ett vulkanutbrott på Island. Hur kan det vara möjligt att en lokal företeelse längst upp i norra Europa kan lamslå en hel kontinent?

Förklaringen är att den aska som finns med i luften efter ett vulkanutbrott innehåller så mycket mer än ett vanligt damm- eller askmoln. Askan påverkar flygsäkerheten på en rad olika sätt. Askan består av mineraler, mycket små och hårda bergpartiklar. De är så hårda att det kan uppstå blästringseffekter på flygplanets cockpit-rutor när ett plan i hög hastighet möter askmolnet. Men varken det eller eventuella siktproblem är egentligen det farligaste med att hamna i ett askmoln från ett vulkanutbrott. Den hårda askan innebär ett mycket hårt slitage på alla delar i motorn; blad och skovlar slits ner mycket snabbt. Askan innehåller svavel, vilket leder till en snabb kemisk korrosion, som i sig ger risk för sprickor och bladhaveri.

Minst lika allvarligt är att askan snabbt tar sig in i många utrymmen inne i motorn och där smälter i brännkammaren av värmen. Det innebär att det snart blir beläggningar i turbinen, som växer och som gör att motorn fungerar allt sämre. I sämsta fall slutar den helt att fungera. Utöver slitaget och beläggningar som askan leder till, kan även kylhål i motorn täppas till av askan. Det i sin tur leder till att temperaturen på turbinen stiger kraftigt, så att turbinbladen smälter ner.

Askan kan både förorena oljan och tränga in i luftkonditioneringssystemet och kylsystemen för tekniska system i flygplanet. Som om inte det vore nog, kan askan kan även förorena i avioniksystem och elektriska system samt påverka hydrauliska system och rökdetektorer i t.ex. lastrum.

Går det inte att förhindra att askan tränger in i planet och in i motorerna?
Nej, mycket arbete har lagts ner på att minska risken för att främmande föremål ska ta sig in i motorerna, men när det handlar om så små partiklar som i det här fallet har det inte varit möjligt. Dessbättre drabbas vi i vår del av världen inte så ofta av vulkanutbrott.


Pressmeddelande från: Volvo Aero