- Torsdag 15 April 2010 -

Lidköpings kyrkor i stor universitetsstudie



Hur mår Lidköpingsbygdens kyrkor? Det ska studenter från Göteborgs universitet undersöka under en veckas fältstudier.

Sveriges kyrkor är utsatta för många prövningar – från fukt och skadedjur till åldrande byggmaterial och bristande historisk dokumentation. Nu ska 34 studenter från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet under en vecka studera ett antal kyrkor i Lidköpingstrakten, för att skapa grunden till en framtida underhållsplan.

Byggda på medeltiden

De sex utvalda kyrkorna är alla medeltida - en av dem, Skälvums kyrka mellan Lidköping och Götene, är byggd redan 1143. De andra kyrkorna som ingår i studien är Västerplana och Kinne-Vedums kyrkor, samt Kållands-Åsaka, Söne och Strö på Kålland.

Viktigt kulturarv

Sockenkyrkorna är en viktig del av kulturarvet i Sverige. Syftet med kyrkostudien är att studenterna under realistiska förhållanden ska träna sig att dokumentera, skadeinventera och beskriva en kyrka. Studenterna handleds på plats av konservator Anna Adrian från Göteborgs stadsmuseum och praktiserande byggnadsantikvarie Sven-Olof Ahlberg, samt från Göteborgs universitet av konservator Margareta Ekroth Edebo, stenexperten Krister Svedhage, fuktexperten Jonny Bjurman och konsthistorikern Lotta Hanner Nordstrand.

Mäter klimatpåverkan

Studien fokuserar på bland annat skadedjur, kyrklig kulturminneslagstiftning, vård- och underhållsplaner, fukt, databaser inom området, det kyrkliga kulturarvet samt arkivsökning. Redan i januari placerades särskilda instrument ute i kyrkorna som ska mäta hur kyrkobyggnaderna påverkas av klimatet.
–Dessa skall vi nu avläsa, och det skall bli extra spännande med tanke på den kalla vintern som varit, säger Charlotta Hanner Nordstrand vid Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.

Studenternas arbete kommer få utgöra underlag för en vård- och underhållsplan för respektive kyrka.


Pressmeddelande från: Göteborgs universitet