- Tisdag 13 April 2010 -

Hemlagad mat med lokala råvaror



Nu tar Astrid Lindgrens Värld ytterligare ett steg mot att erbjuda besökarna en helhetsupplevelse som tar sin utgångspunkt i Astrid Lindgrens författarskap och det kulturarv som parken förvaltar.

– Maten är en viktig del av helhetsupplevelsen i Astrid Lindgrens värld. För några år sedan tog vi bort hamburgare och pommes frites från menyerna. Nu går vi ett steg längre och ersätter alla halvfabrikat med rejäl, hemlagad husmanskost tillagad av lokalt producerade råvaror, säger Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld.

För att utveckla maten i parken har Astrid Lindgrens Värld inlett ett samarbete med stjärnkocken och krögaren på Långbro Värdshus, Fredrik Eriksson. Fredrik är tidigare ordförande i föreningen Årets Kock och har en lång rad gastronomiska erfarenheter och utmärkelser på meritlistan. Han har bland annat varit medlem i svenska kocklandslaget och Sveriges representant i VM i matlagning – Bocuse d´Or, utnämnts till ”Årets Kock” och blivit utsedd till ”Kockarnas Kock” vid två tillfällen. Han har även tilldelats Gastronomiska Akademiens guldmedalj samt utmärkelserna ”Journalisternas kock” och ”Guldfenan Svensk Fisk”.

– Det ska bli väldigt roligt att vara med och utveckla maten i Astrid Lindgrens anda och försöka ge maten i parken en riktigt småländsk prägel där vi lyfter fram smakerna med hjälp av lokala råvaror och en genuin småländsk mattradition. Astrid skrev ju mycket om mat i sina böcker. Själv minns jag särskilt Emil i Lönnebergas frossande på hemmagjord korv uppe på bonnavinden bredvid ”snickerboa”, säger Fredrik Eriksson.

Godare och bättre mat till rimliga priser

Astrid Lindgrens Värld öppnar portarna för besökare den 12 maj och håller öppet en bit in i november. Då har parken serverat hemlagade köttbullar, raggmunk med fläsk, isterband, potatismos, våfflor, pannkakor och färska jordgubbar till cirka 450 000 besökare. Till det har använts mellan 15 och 20 ton fläskkött från Håkans Glada Utegrisar i Brantestad, över 30 ton potatis från Axelssons i Aby, stora mängder mjölk, filmjölk, smör samt yoghurt från Emåmejeriet i Hultsfred och tusentals liter jordgubbar även de från Axelssons i Aby.

– För oss är det självklart att välja närproducerade råvaror när vi nu tar steget fullt ut och lagar all mat från grunden. Dels för att vi vill bjuda besökarna på en genuin och sund matupplevelse men också för att stödja det lokala näringslivet och även bidra till att minimera miljöpåverkande transporter. Med Fredriks hjälp ska vi utveckla, förfina och renodla vår mat i Astrid Lindgrens anda för att parken genom sin äkthet i alla delar av verksamheten ska bli unik inom svensk och internationell besöksnäring, säger Mikael Ahlerup.

Så gott som all mat ska nu lagas från grunden, med högklassiga råvaror och med rådgivning och stöd från av en av Sveriges ledande kockar, men satsningen innebär inte att matpriser för parkens besökare ska vara orimliga lovar Mikael Ahlerup. Han menar att parkens satsning på mat ska ses i ett längre perspektiv och bidra till en långsiktig och hållbar utveckling för Astrid Lindgrens Värld.

– Mat behöver inte bli mycket dyrare bara för att den är god och vällagad. Det är klart att vi initialt gör en del nya investeringar i vårt centralkök för att kunna tillaga all mat själva. Men i det långa loppet tror jag till och med att den här satsningen innebär att vi kan hålla nere priserna på maten som serveras i våra restauranger om man jämför med restauranger ute i landet med närproducerat på menyerna.

Astrid Lindgrens Värld

Det var i samarbete med den årliga rese- och turistmässan i Göteborg – TUR 2010 – som Astrid Lindgrens Värld presenterade det nya mat samarbetet med Långbro Värdshus. En av många besökare på plats var Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson som också tagit initiativ till projektet ”Sverige – det nya matlandet”. Ett projekt som syftar till att ge turister en förhöjd matupplevelse och skapa fler jobb inom besöksnäringen, restaurangbranschen och livsmedelsindustrin.

– Astrid Lindgrens Värld är en av de riktigt stora magneterna inom den småländska besöksindustrin och ett utmärkt exempel på hur man kombinerar mat och turism för att öka upplevelsen för besökaren. Det är precis detta som projektet ”Sverige – Det nya matlandet” handlar om. Att använda mat med en regional identitet och erbjuda en lite annorlunda matupplevelse och samtidigt bidra till en livskraftig landsbygd med växande företag och fler jobb, säger Eskil Erlandsson.


Pressmeddelande från: Astrid Lindgrens Värld