- Måndag 12 April 2010 -

Efterlängtad lärarlegitimation stärker skolans kvalitet



Regeringen har i dag presenterat ett förslag om en legitimation för förskollärare och lärare. Legitimationen skall träda i kraft 1 juli 2012 och regeringen avsätter 260 miljoner per år när systemet är fullt utbyggt.

- Lärarförbundet har i många år krävt ett bevis på lärarnas yrkesansvar. En lärarlegitimation kommer tillsammans med starkare behörighetskrav att stärka läraryrket som profession, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Regeringens förslag innebär att endast legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och ansvaret för att sätta betyg.

- En lärarlegitimation garanterar undervisningens kvalitet och elevernas trygghet i skolan. Dessutom bidrar den till en nödvändig och efterlängtad höjning av lärares status, säger Eva-Lis Sirén.

En nyutexaminerad lärare ska anställas under ett introduktionsår och få handledning av en mentor. Efter provåret kan läraren få sin legitimation och en fastanställning.

- En kvalificerad mentor är oerhört viktigt för kvalitetssäkringen av en lärar­legitimation. Det får aldrig bli en fråga om ekonomi. Därför måste de medel som regeringen satsar på lärarlegitimationen öronmärkas så den kommer skolan till del och inte i krisens tecken hamnar i andra hål i kommunernas budgetar, säger Eva-Lis Sirén.

En lärarlegitimation kopplad till behörighet för rätt åldrar, ämnen och fast anställning kommer att ställa höga krav på skolhuvudmännen och staten. De lärare som idag är verksamma i skolan måste erbjudas kompetensutveckling för att kunna bli behöriga.

- Det måste nu till en kraftfull utbildningssatsning och tydliga övergångsregler för att möta dessa nya och välkomna krav, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringen gör undantag för modersmålslärare och yrkeslärare som enligt det nya förslaget till ny skollag inte behöver vara behöriga för att få fast anställning. Dagens fritidspedagoger kommer inte heller att få en lärarlegitimation.

- Det är olyckligt att alla lärare inte omfattas av en lärarlegitimation. Det gör att eleverna i praktiken inte har samma rättigheter under skoldagen och i olika skolformer. Det blir otydligt för såväl lärare och rektorer som för föräldrar och elever vad som gäller, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringens besked om en lärarlegitimation kommer i en tid då läraryrkets attraktivitet är lågt och många unga inte ser en framtid i läraryrket.

- Det krävs omkring 50 000 nya lärare bara de kommande åren. Förutom en lärarlegitimation kommer det att krävas kraftfulla insatser av kommuner och fristående skolansvariga. Lärare behöver betydligt högre löner, bättre möjligheter att planera sitt arbete, tydligare arbetsinnehåll och en förbättrad arbetsmiljö, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringens förslag innebär att en ansvarsnämnd för lärare inrättas. Vid grov oskicklighet i yrkesutövningen eller grova brott ska nämnden kunna dra in legitimationen. För mindre grova förseelser kan en varning istället utdelas.

- Om en lärarlegitimation ska få fullt förtroende såväl inom lärarkåren som av allmänheten måste lärarna som professionell yrkeskår kunna hålla rent framför egen dörr. Att en legitimation ska kunna prövas förtydligar att får yrkesetik ska vara ständigt närvarande i alla delar av yrkesutövningen, säger Eva-Lis Sirén.


Pressmeddelande från: Lärarförbundet