- Tisdag 23 Februari 2010 -

Folkoperan gästspelar Silversjön



Den 6 och 7 mars gästspelar Folkoperan Silversjön på Vara Konserthus med musik av Kurt Weill och text av Georg Kaiser. Regissör är Oskaras Koršunovas från Litauen. Skådespelaren Torkel Pettersson står på scenen tillsammans med ett flertal av Sverigeelitens operasångare.

Folkoperan gör ett unikt gästspel när de sätter upp Silversjön på Vara Konserthus, som enda spelplats utanför huvudstaden. Toppar rollbesättningen gör Torkel Pettersson och regissören Oskaras Koršunovas.
- Den är som en saga, men också med politiskt innehåll, sen finns det ju ett relationsdrama, säger Torkel Pettersson om innehållet och fortsätter, det är allt det här kryddat med kabaré, opera och dansnummer.
Den centrala frågeställningen i Silversjön gäller huruvida vad som är rätt och fel avgörs bäst av lagen eller det egna samvetet. Verket väcker frågor om vårt personliga ansvar för våra medmänniskor. Silversjön är ett musikaliskt drama med lika mycket text som musik och ställer höga krav på både sång och skådespeleri.

Torkel & Oskaras

I de större rollerna ser vi skådespelaren Torkel Petersson som Olim. Han har setts på scener som Dramaten, Göteborgs Stadsteater och i långfilmer som Jalla!Jalla!, Kopps och ett flertal TV-produktioner. Daniel Frank sjunger rollen Severin och Ulrika Tenstam gör rollen Frau von Luber. Fennimore sjungs av Ulrika Mjörndal.
- Det är laddat, man riktar mycket kritik mot samhället. Det är dessutom ganska dramatiskt och lättillgänglig musik, som man kan dras med i, berättar Ulrika Mjörndal.
För Regi står Oskaras Koršunovas som driver en egen teater i Vilnius, Lituauen. Han har gästspelat i Stockholm med Mästaren och Margarita samt Romeo och Julia på Stadsteatern och har regisserat Befriad på Elverket. Oskaras Koršunovas anlitas flitigt på andra europeiska operahus. Han har bland annat regisserat Så tuktas en argbigga på Comédie Française i Paris och Flygande Holländaren i Turino och Riga.
- Oskaras Koršunovas stil som regissör präglas av musikalitet, fysikalitet, expressivitet, humor och närhet. Det är roligt och tankeväckande; både hjärta, hjärna och själ, säger Folkoperans konstnärliga chef Mira Bartov om sitt val av regissör.

Handling

Severin bryter sig in i en mathandel för att still sin hunger. Polismannen Olim skjuter Severin som bara stulit en ananas. Olim drabbats av samvetskval, lämnar sin plats. Samtidigt vinner han på lotto, köper ett slott vid Silversjön och bestämmer sig för att tjäna den nu rullstolsbudna Severin. Severin som är bitter och lever på hoppet att en dag hämnas på sin gärningsman.

Kurt Weill

Silversjön hade urpremiär 1933 i Tyskland. Nazisterna stoppade verket och Kurt Weill fick fly utomlands. Kurt Weill gjorde en personligt, musikaliskt och politiskt hisnande livsresa från det vänsterradikala Bertold Brecht-samarbetet i Berlins 20-tal till filmmusiken i Hollywood och musicalscenerna på Broadway. I operan Silversjön, med text av Georg Kaiser, har han brutit sig ur det hårda brechtgreppet och är på väg att bli den utåtriktade och lyriske Weill som vi känner från musicaler som One Touch of Venus och Love Life.


Pressmeddelande från: Vara Konserthus