- Fredag 19 Februari 2010 -

Student gjorde unika fynd som påvisar att spetälska har förekommit på Gotland

För första gången har man nu kunnat påvisa att spetälska förekommit på Gotland. Det är Madeleine Forsberg, student i osteologi vid Högskolan på Gotland som gjort det sensationella fyndet. I samband med att hon skriver sin D-uppsats har hon studerat skelettmaterialet från kyrkoruinen Sankt Göran i Visby. Benmaterialet grävdes fram redan 1969, men det är alltså först nu som det varit möjligt att studera materialet mer ingående. I veckan hittade Forsberg spetälska hos en individ.

Spetälska, eller lepra som sjukdomen kallas numera, var inte helt ovanligt i Sverige under medeltiden, men det är första gången som man kunnat konstatera att sjukdomen fanns även på Gotland. Lepra förekommer även idag i vissa delar av världen, men sjukdomen kan numera behandlas med antibiotika.

Högskolan på Gotland återinvigde nyligen sitt DNA-laboratorium, där Forsbergs fynd skulle kunna analyseras ytterligare, genom undersökning av leprabakteriens DNA.

I dagarna inleddes också projektet "Osteoporosis och Osteoarthritis - då och nu" som syftar till att öka kunskapen om benskörhet och artros genom jämförelser mellan medeltida och modern hälsostatus. Under två år kommer medeltida skelettmaterial från Gotland, Sigtuna och Varnhems kloster att undersökas medicinskt på Gotland. Projektet ska undersöka om det finns något i den medeltida sjukdomsbilden som den moderna sjukvården kan lära sig något av.


Pressmeddelande från: Högskolan på Gotland