- Fredag 19 Februari 2010 -

Månadens stockholmare ingrep mot barnmisshandel

Maria Lundin var på väg hem till Bagarmossen med tunnelbanan när 55-åringen och hans familj klev på samma vagn. Sonen ville inte sätta sig ordentligt, och då drog mannen ner honom på golvet och började misshandla honom inför ögonen på medpassagerarna.

– Det var fullt med folk i vagnen men ingen ingrep. När jag sa ifrån så blev han arg för att jag lade mig i. Han förklarade att han slår sin fru och sina barn hur mycket han vill.

Pojken grät men pappan lyfte upp honom på ett tomt säte och fortsatte slå. I magen, på benen, i ansiktet.

– Jag blev chockad och visste inte vad jag skulle göra. När jag stod på mig och verkligen försökte få honom att sluta gav han sig på mig i stället, säger Maria Lundin.

När de klev av i Bagarmossen började 55-åringen bråka med en kille som också haft synpunkter på misshandeln och försökte knuffa ner honom på spåret. Det blev för mycket för Maria Lundin.

– Då tog jag tag i mannen och försökte fälla honom, men han återfick balansen. Till slut lyckades jag klämma fast hans huvud i mitt armveck och ringde efter polis. Som tur var fanns det två poliser i närheten som var på plats efter bara ett par minuter.

– Jag var fly förbannad och hann inte fundera så mycket. Jag har en förmåga att handla först och tänka sen, vilket nog var bra den här gången.

"Alla går med skygglappar"

När polisen kom och skulle sätta på handfängsel blev mannen ännu mer aggressiv.

– Jag blev förvånad att poliserna inte klarade att hålla fast honom när jag hade gjort det ensam. Jag tränar visserligen boxning regelbundet, men framför allt var jag så fruktansvärt arg. Och jag är stark, både fysiskt och psykiskt. Som många andra har jag haft motgångar i livet och motgångar kan ge mycket styrka.

Är vi för dåliga på att visa mod och agera i liknande situationer?

– Absolut! På tok för dåliga! Det är som om alla går med skygglappar och låtsas att de inte ser. Många är nog också rädda för repressalier. Men det är märkligt att ingen vuxen man ingrep i vagnen. Det är nästan alltid bara ungdomar och pensionärer som vågar säga ifrån.

– Han måttade slag mot mig också, men det var ingen som gjorde något då heller. Jag kunde ju försvara mig, men det kan inte en fyraåring.

I dag är Maria Lundin glad att hon agerade så instinktivt och att mannen kunde gripas. Han dömdes till fyra månaders fängelse för misshandeln och ska också betala 12.000 kronor i skadestånd till sonen.

– Det känns bra att han blev fälld även om fyra månader är alldeles för kort tid för barnmisshandel. Det finns egentligen inget tillräckligt straff för ett sådant brott. I dag kan man dömas hårdare om man laddar ner från nätet.

Maria Lundin har mötts av många positiva reaktioner sedan pressen uppmärksammat händelsen. Folk känner igen henne på stan och Facebookgruppen ”Vi som tycker att Maria Lundin som stoppade misshandeln är en hjälte!” har numera 11.000 medlemmar.

– Jag fick 140 mejl på tio minuter i min Facebook-inkorg, men jag addar bara dem jag känner. Sedan finns det ju personer som har hört av sig som inte har samma värderingar som jag i sådana här frågor, men det är inget jag kan göra något åt.

Drömmer om egen salong

Maria Lundin växte upp i Dalarna och flyttade till Stockholm för tio år sedan. I dag bor hon med katt och inneboende i Bagarmossen. Hon är utbildad frisör och har arbetat inom yrket i tre år, just nu på en salong i Vasastan – där hon ofta är den som kommer först på morgonen och går sist därifrån.

– Mitt yrke är verkligen också ett av mina största intressen. Jag är utseendefixerad och står för det. Jag är galen i smycken, kläder, skor, hattar, väskor …

– Och så gillar jag att fika och festa med mina vänner. Och boxning! Och att titta på killar så klart.

Hur tycker du att Stockholm har förändrats sedan du flyttade hit?

– Det har blivit många fler fik och restauranger. Det ploppar upp nya hela tiden, vilket är väldigt bra!

Vad skulle du vilja bygga i Stockholm?

– Härbärgen så att alla socialt utslagna kan få tak över huvudet, värme och trygghet. Tänk alla som varit tvungna att bo utomhus denna kalla vinter!

Har du något smultronställe i Stockholm?

– Djurgården är fint. Det perfekta stället om man bara vill sitta i gräset eller ta en fika.

Vilket är det bästa stället i Stockholm om man vill få inspiration till nya frisyrer?

– Jag brukar få jättebra idéer på museer, i naturen och av människor som jag ser på Stockholms gator. Allt jag upplever och ser här ger mig inspiration.

Vilken är din favoritstadsdel?

– Södermalm. Jag gillar den lediga stilen. Människorna är sköna och man känner sig välkommen överallt.

Favoritförorter?

– Midsommarkransen, Hammarbyhöjden, Aspudden och Årsta är som små egna oaser i Stockholm. Jättevackert! Fina bad och promenadstråk dessutom.

Vilka tips skulle du ge till någon som aldrig har varit i Stockholm förut?

– Hyr en båt och se hela Stockholm från vattnet. Det är helt fantastiskt! Och sedan ska man gå genom stan, inte åka tunnelbana eller taxi.

Vad är allra bäst med Stockholm?

– Det är helt enkelt en väldigt vacker stad med mycket vatten och fina byggnader. Och sedan gillar jag att man kan vara som man är, man behöver inte förställa sig för att passa in. Anonymiteten är väldigt skön – åtminstone när man har tillräckligt med vänner.

Sämst?

– Att det är för mycket trafik och att det är så dyrt att åka kommunalt.

Och framtiden för månadens stockholmare?

– Den ser väldigt ljus ut! Jag vill resa massor och någon gång i framtiden ska jag skaffa egen salong. Nu närmast tänker jag åka till Thailand och fira deras nyår i april.

Därför är Maria Lundin månadens stockholmare

"Maria Lundin visade på civilkurage genom sitt agerande när hon bevittnade en barnmisshandel i tunnelbanan. Genom hennes modiga ingripande stoppades misshandeln och den skyldige är nu fälld i domstol."

Om månadens stockholmare

Stockholms stad har utsett månadens stockholmare sedan 1996. Med utmärkelsen vill staden lyfta fram en intressant person som gjort eller gör något bra för Stockholm och oss stockholmare. Alla kan själva föreslå vem man vill se som månadens stockholmare.


Pressmeddelande från: Stockholms stad