- Måndag 15 Februari 2010 -

Sala Silvergruva ansluter sig till Svenska Turistföreningen



STF-familjen växer varje år och det blir mer att välja på när man ska ut och resa i Sverige. Nya unika boendeanläggningar ger möjligheter till nya upplevelser – och nu finns allt från den djupaste gruva till högsta fjälltopp.

– I år fyller STF 125 år och då passar vi på att bredda vårt utbud med att ta in fler boendealternativ såsom B&B och hotell. Vi har redan 320 unika vandrarhem och 10 fjällstationer över hela Sverige och med detta roliga samarbete kan vi nu inte bara erbjuda logi i slott, kojor och skepp utan även i en gruva, säger Annika Hesselvall, destinationschef på STF.

Såväl STF som Sala Silvergruva arbetar kontinuerligt med att anpassa sina verksamheter till morgondagens krävande besökare. Den moderna människan vill uppleva allt mer på kortare tid och boendeanläggningar ska kunna erbjuda inte bara en säng utan även upplevelser, gärna med en historisk och kulturell anknytning. Från och med 2010 blir Sala Silvergruva medlem inom STF och ”Gruvfruns Bed & Breakfast” byter namn till STF Sala Silvergruva. Även den spektakulära gruvsviten 155 meter under jord ingår i medlemskapet.

– Att ansluta oss till STF blir en möjlighet att marknadsföra vårt fantastiska boende till över 300 000 STF medlemmar, i kombination med vårt breda och ”djupa” aktivitetsutbud kommer många fler att få upp ögonen för upplevelsen Sala Silvergruva”, säger Johan Björkman, VD för Sala Silvergruva.

Sala Silvergruva har genomgått en större förvandling som besöksmål de senaste tre åren utan att det industrihistoriska arvet gått förlorat. Gruvan hade en mycket stor betydelse för Sveriges ekonomi under framförallt 1500-talet då den benämndes som ”Gustav Vasas skattkammare” och ”Riksens främsta Clenodium”. Från 1960-talet har man huvudsakligen erbjudit guidade visningar till 60 m nivån. 2006 invigdes 155 m nivån och under de följande åren har det tillkommit bla en spektakulär höghöjdsbana, vandrarhem, restaurang, två varma salar 155 m under jord för middagar, konserter, konferenser.

Själva boendebyggnaden uppfördes 1918-1920 i syfte att användas som ungkarlshotell för gruvarbetarna. Huset öppnades som Bed & Breakfast januari 2008 efter en mycket varsam renovering. Inredningen är inspirerad av gruvarbetarna, gruvmiljön och husets byggnadsperiod men vissa rum har även inslag av 1950-tal. Inredaren Evy Meurman har velat fånga gruvarbetarens hårda villkor och hans dröm om bildning, natur och kultur. Färgvalen harmonierar och kopplar till arbetet, blod, svett och tårar där den röda accentfärgen anspelar på blodet.


Pressmeddelande från: Svenska Turistföreningen, STF