- Söndag 31 Januari 2010 -

Lidköping – rik efter många törnroseår



Lidköpings kommun bildades 1969 då man slog ihop sju landsbygdskommuner och Lidköpings stad. Idag bor drygt 65 procent av kommuninnevånarna i centralorten. Kommunen ligger vid Vänerns södra strand i Västra Götalands län.

Det finns fyra befolkningsmässigt stora kommuner söder om Vänern och Lidköping är en av dem. Lidköping och Vänersborg närmar sig 40 000 invånare medan både Trollhättan och Uddevalla har passerat nivån 50 000 invånare. Lidköping är således en del i en stor arbetsmarknadsregion och har en årligen växande befolkning. Lidköping har också en gammal orientering norrut efter Vänern mot Gullspång och fallen i Gullspångsälven där ett kraftverk byggdes redan 1906 för att bland annat leverera elkraft till industrier i Lidköping.

Det finns en historia om att kommunerna i grannskapet stödköpte aktier i Gullspång Kraft AB och sålde dem när det gick bättre utom Lidköping där de glömdes bort och fick ligga och samla damm i arkivet. De var bortglömda ända tills energiaktier blev riktiga kursvinnare på börsen. Gullspångsaktierna plockades fram och såldes och nu finns ett så kallat ”Gullspångskapital” i kommunen Lidköping på 1 329 miljoner kronor öronmärkta som pensionsmedel i förvaltning. Nu råkar hela den bokförda pensionsskulden vara cirka 1 000 miljoner kronor så de avsatta pensionsmedlen utgör 132 procent av det framtida bokförda behovet.

- Beslutsfattare som har tillgång till stora kassabalanser känner sig ofta rika och det utlöser inte sällan två beteenden. Den ena är att moralen att sköta den vardagliga ekonomin går ner. Den andra är att man vill göra något förnuftigt med pengarna, , berättar Hans Jensevik, vd Svensk KommunRating. Här kan vi genom spardiagrammet konstateras att Lidköping inte fallit för den första frestelsen utan att den vardagliga ekonomin sköts föredömligt. Nyckeltalsbetyget på sparnivå är för närvarande Bra.

Eller är det så att den djupa svackan i sparandet 2001-2003 är ett resultat av denna effekt men ett rejält moraliskt uppvaknade 2004? Trenden är nu svagt fallande igen och frågan är om det åter sker en successiv försvagning av inställningen till ekonomisk skötsamhet? Det bådar i så fall inte gott för de förmodligen svåra åren efter valet dvs 2011 och framöver.

Eftersom det bara indikeras en kortsiktig svaghet i analysen av Lidköping så behövs bara en åtgärd: höj sparnivån till minst 4,5 procent av totala intäkter så fort som möjligt. Var inte rädd att prioritera hårt i krisen om det skulle behövas för att säkerställa denna sparnivå då finansiella möjligheter finns i både kostnadspress och i någon mån i avgiftspotential.

Förutom Lidköping har även kommunerna Gnesta, Hammarö, Nacka, Oxelösund, Ragunda, Simrishamn och Varberg analyserats i den senaste utgåvan av Kommunexperten (nr 1/2010).

Även om en kommun analyseras som ett litet land så lär sig en läsare att snabbt ta del av informationen. Kommunexperten gör det med hjälp av en analysmodell som är så lättöverskådlig att du bara på fyra – fem minuter ser vad som är bra eller dåligt i en kommun. I Kommunexperten får kommuner finansiella betyg därför att det tydliggör det finansiella läget. Ratingen sker öppet så alla kan förstå varför en kommun fått ett visst betyg. Den indikativa finansiella betygsättningen i analysen omfattar en fyrgradig betygsskala: A, B, C och D. En analys omfattar 19 nyckeltal och varje finansiellt nyckeltal bedöms efter en fyrgradig skala: Bra, OK, Svag och Dålig.

I nästa nummer (nr 2/2010) av Kommunexperten kommer följande kommuner att analyseras: Essunga, Hultsfred, Hällefors, Svedala, Trosa, Växjö, Örnsköldsvik och Österåker.


Pressmeddelande från: Svensk KommunRating AB