Artikeln publicerad: 100113
Ny tågdoktor minimerar förseningar på spåret



Linköpings Universitet upprättar tillsammans med SJ och Banverket en helt ny doktorandtjänst. Forskningen ska öka punktligheten på de svenska järnvägsspåren.

– Det är ett nytt grepp för att minska störningarna i järnvägstrafiken. Målet är bättre punktlighet inom tre år, säger Dan Olofsson, chef för produktionsplaneringen på SJ.

I snitt nio persontåg av tio kommer i tid till slutstationen. Men främst snabbtågen – som åker längre sträckor – drabbas av förseningar. Trängseln på spåren gör att en försening ofta leder till följdförseningar som drabbar många resenärer. För att minska problemen bekostar SJ, forskningsstiftelsen Vinnova och Banverket en helt ny doktorandtjänst på Linköpings Universitet. Avdelningen för Kommunikations- och transportsystem på Linköpings Universitet har stor erfarenhet av att utveckla avancerade matematiska algoritmer för att lösa olika typer av planeringsproblem, som tidtabellsläggning.

– Med noggrannare beräkningar kan vi optimera tidtabellen för att minimera förseningar. Det här doktorandprojektet är spännande och viktigt för SJ och tågtrafiken. SJs mål är att ge resenärerna bättre service och kvalitet, säger Dan Olofsson.

– Järnvägsnätet är ett stort och komplext system. För att utnyttja den begränsade kapaciteten så effektivt som möjligt är viktigt att vi skaffar oss bättre förståelse över vilka samband som fortplantar störningarna, säger Tommy Jonsson, planeringschef för tågtrafikledning på Banverket.

Planen är att den nya doktoranden börjar sitt forskningsprojekt i april. Målet med forskningen är att lämna förslag på:

  • Lämpliga mötesstationer för tåg längs spåren
  • Hur avgångstider ska ändras för att skapa ett jämnare trafikflöde
  • Var tåg lämpligast kan mötas eller köra om varandra längs spåren
  • Tidpunkter där extra tidsmarginaler bör läggas in i tidtabeller

Forskningen blir extra viktig eftersom den svenska tågmarknaden avregleras under 2010. Då förväntas fler järnvägsbolag vilja köra på de redan många gånger trånga spåren.

– Det här projektet handlar om att skapa robusta tidtabeller, där de småförseningar som alltid kommer att uppstå, kan hanteras på bästa möjliga sätt utan att påverka övrig trafik, säger Anders Peterson, universitetslektor i trafiksystem vid Linköpings universitet.

Pressmeddelande från: SJ AB