Artikeln publicerad: 100112
Kärnkraften behöver nya ägare



Den senaste veckan har den svenska kärnkraftens driftproblem gjort elen extremt dyr, samtidigt som det skapat miljardintäkter hos Vattenfall, Eon och Fortum. Det är oacceptabelt och det krävs åtgärder för att förhindra dessa extrempriser som hotar förtroendet för den avreglerade elmarknaden. Det skriver Johan Öhnell, ordförande för Oberoende Elhandlare och VD på Telge Energi på Dagens Industris debattsida idag.

Den svenska kärnkraften, som står för hälften av Sveriges elproduktion, samägs av de tre eljättarna. Det innebär att Vattenfall och Eon äger delar i vart och ett av de tio svenska kärnkraftverken. Att lösa upp det samägandet är en viktig åtgärd som skulle förbättra konkurrensen. Det har Konkurrensverket påtalat vid flera tillfällen och riktat stark kritik emot.

- Under 2009 har kärnkraften gått på 60 procent av sin kapacitet. Deras elproduktion har varit 26 TWh lägre än 2004 som var ett bra år för den svenska kärnkraften. Det gör att elen blivit onödigt dyr för elkunderna. En analys från Telge Kraft visar att det har gjort elen 4 öre/kWh dyrare under 2009, det motsvarar 1 000 kr för en eluppvärmd villa och den beräkningen är gjord före julens elprischocken, säger Johan Öhnell.

Informationshantering kring kärnkraftens driftproblem fungerar dessutom inte på ett tillfredställande sätt anser Öhnell. För Oskarshamn 3, som varit ur drift en stor del av 2009, fick marknaden totalt 25 startmeddelanden under hösten innan det slutligen startades veckan före jul. Det försvårar prisprognoser och ökar därmed riskkostnaderna vilket i förlängningen drabbar alla elkunder.

- För snart två år sedan tillsatte regeringen en förhandlare med uppdraget att lösa upp samägandet av kärnkraften. Vi anser att det är dags att göra den förändring nu. En fri elmarknad bygger på att all elhandeln går via elbörsen och att alla aktörer har tillgång till samma information samtidigt. Det är förutsättningen för en fungerande prissättning som Sveriges elkunder kan känna förtroende för. Samägandet mellan konkurrenter hämmar bara konkurrensen, säger Johan Öhnell vidare.

Basindustrin har i processen med att lösa upp samägandet visat intresse för att köpa ett kärnkraftverk. Det skulle skapa en ny betydande elproducent som skulle agera fristående från de tre dominerande elproducenterna. En renodlat kärnkraftsägande med fyra olika ägare utan insyn i varandras kärnkraftsverk skulle skapa en mer effektiv elmarknad och förbättra informationshantering anser Oberoende Elhandlare. Det sistnämnda en viktig faktor när den svenska kärnkraften har så stora driftproblem som denna kalla vinter.

- Vi uppmanar Maud Olofsson att öka takten i förhandlingarna och lösa upp samägandet 2010, avslutar Johan Öhnell.

Pressmeddelande från: Oberoende Elhandlare