Artikeln publicerad: 081219
Vargstammen behöver nytt blod

Riksdagens etappmål med 200 vargar är nu nått men mycket återstår för att säkra stammen, det behövs nytt genetisk underlag för att den ska kunna fortleva långsiktigt, menar Naturskyddsföreningen.
– Det är också viktigt att regeringen håller emot de krafter som nu vill börja skjuta av stammen, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Regeringen har idag gett Naturvårdsverket nya uppdrag om hur förvaltningen av rovdjurstammarna ska gå vidare när man nu konstaterar att etappmålet med 200 vargar är nått. Det är glädjande att vargstammen ökat och nu nått upp till det av riksdagen beslutade etappmålet på 200 djur eller ca 20 föryngringar, menar Naturskyddsföreningen.

– Det är klokt av regeringen att utreda inplantering av varg. Det viktigt att nya obesläktade vargar kommer in och får möjlighet att föröka sig i Sverige, så detta är en nödvändigt steg, säger Mikael Karlsson Naturskyddsföreningen.

Artdatabankens analyser av stammens utveckling har visat att den har dålig bevarandestatus. Stammen är ännu långt under en långsiktigt livskraftig nivå. Därför anser Naturskyddsföreningen att det vore oförenligt med riksdagens rovdjursbeslut och EU:s bindande naturvårdsregler att utöka jakten på varg.

– Att utöka möjligheten till jakt riskerar att förstöra det som vi byggt upp med stora ansträngningar. Jag hoppas att de ledande politikerna i landet är så förnuftiga att de håller emot de starka krafter som nu börjar ropa på avskjutning. Riksdagen måste få säga sitt innan politiken ändras, säger Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen anser att vargstammen måste, som också riksdagen beslutat, få fortsätta att växa. Men inavelsgraden i vargstammen är mycket hög och skador som anses ha orsakats av inaveln har konstaterats, t ex medfödda defekter på skelettet, minskad kullstorlek mm. Om vargen ska överleva på lång sikt i livskraftiga bestånd måste nya friska arvsanlag komma in.

Enstaka vargindivider har kommit in genom naturlig invandring. Men det sker så sällan att det inte kommer att räcka för att rädda vargstammen. Naturskyddsföreningen ställer sig därför positiv till en inplantering under förutsättning att en långsiktig strategi utformas med tydliga etappmål på väg fram emot ett mål för en framtida livskraftig vargstam.

– Det är mycket viktigt att arbetet sker med stor öppenhet och att informationen blir tydlig till allmänheten. Om återkommande förstärkningsutsättningar av obesläktade vargar sker och leder till att dessa vargar bidrar till föryngringar i en växande svenska vargstam blir det totala antalet vargar i den skandinaviska stammen inte lika viktigt som idag, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen.

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen