Artikeln publicerad: 081103
Riddarkväll i Forshem


Bo J Theutenberg överlämnade sin bok Folkungar & korsriddare till chefen för Vatikanbiblioteket Cesare Panini och hans bitr chef dr Barbara Jatta oktober 2007. Närvarande var även kh Johhny Hagberg, Järpås, ordförande i Skara stiftshistoriska sällskap.

Tisdagen den 11 november kl 18.00 återinvigs riddarutställningen i Forshems församlingshem under en församlingsafton. Nyinvigningen förrättas av ambassadör och professor Bo J Theutenberg, som också bidrar med utställningsföremål från Den Heliga Gravens Orden. Kören Radbandet medverkar med sång under kvällen. kh Falkenberg leder kvällens andakt och då medverkar musikkonfirmanderna. Behållningen från kaffeservering och lotter tillfaller Svenska Jerusalemföreningen som driver en flickskola i det instängda Betlehem. Skolan är öppen för såväl kristna som muslimer och betyder mycket för barnens framtida möjligheter att klara sig och få ett bra liv i en svår uppväxtmiljö.

Om utställningen

Utställningen tillkom 2005 och vill spegla riddarordnar genom historien fram till våra dagar. Nu har den kompletterats med fler dräkter och insignier som deponerats av ambassadör och professor Bo J Theutenberg. Sambandet mellan Forshem och Jerusalem kommer också att uppmärksammas mer. Utställningen har iordningställts med medel från Grevillis fond och Göta rike.


Insignier för Den heliga gravens orden som kommer att ingå i utställningen

Ny forskning

Varför är Forshems kyrka invigd till Den heliga Graven? Och kyrkans byggherre - var han en korsriddare som återkom från Det heliga landet? Än så länge är byggherrens namn okänt. Men kanske kan framtida forskning kasta ljus över detta! Eftersom de svenska medeltida arkiven är mycket knapphändiga står hoppet till Vatikanens arkiv i Rom. Ingen kyrka kunde uppföras eller invigas utan påvens vetskap och godkännande. Teoretiskt sett kan det därför i Vatikanens sekreta arkiv finnas uppgifter om Forshems kyrka och dess grundare - i synnerhet eftersom kyrkans invigning är så ovanlig, och att endast en gravkyrka är känd i Norden och det är Forshem. För att bringa klarhet i frågan har de första kontakterna tagits med Vatikanen. För närvarande har drygt 1100 forskare från 50 länder tillgång till det sekreta arkivet och prof. Theutenberg en av dem som har fått ett permanent passerkort.

"Det finns miljontals dokument alltifrån 400-500-talet och uppåt. Det gäller alltså att kunna orientera sig bland alla dessa dokument", säger Theutenberg, som besökte arkivet första gången i oktober 2007. "Vid mitt besök i Sekreta arkivet hann jag inte så långt upp som till 1100-talet i det kronologiska registret, men när jag återvänder till Rom får jag fortsätta där jag slutade. Vore ju roligt om man kunde hitta något om Forshem i Vatikanens sekreta arkiv."

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling