Artikeln publicerad: 081025
Falköpings informatörer prisas för nytänkande

Falköping är den första svenska kommun som kvalificerat sig för medlemskap i Cittaslow, ett internationellt nätverk av små kommuner som vill utveckla Det Goda Livet för sina medborgare. Kommunens informatörer får nu utmärkelsen Årets offentliga informatör.

Ett tiotal offentliga verksamheter var nominerade till priset som premierar informationsinsatser präglade av nytänkande och helhetssyn. Bakom utnämningen står Saco-förbundet DIK och Centrum för kunskapsutveckling.

- En viktig förutsättning för att lyckas är uthållig och genomtänkt informationsverksamhet, sa DIKs förbundsordförande Karin Åström Iko när hon överlämnade priset till Falköpings informatörer vid en konferens i Stockholm.

En av de Falköpingsinformatörer som var där för att ta emot priset var Sivan Tenghammar:

- När ekorrhjulet snurrar på allt fortare vill vi värna om balans och harmoni och att ta tillvara på det goda i livet. Med dessa tankar och i arbetet med att stärka vårt varumärke föddes intresset för att gå med i nätverket Cittaslow. Konceptet harmonierar med kommunens kärnvärden och värdegrund, säger hon.

En kvalitetsstämpel för Falköping Cittaslow fokuserar på sex nyckelområden: miljö, infrastruktur, stadsplanering, lokal produktion, gästfrihet och information/engagemang.

- Inom dessa nyckelområden finns ett 50-tal kriterier vi måste uppfylla för att få vara med i Cittaslow. Att vi kvalificerar oss ser vi som en kvalitetsstämpel på vår stad och kommun, säger informatör Vicki Maier.

- Även om det har varit ett flerårigt arbete att bli medlemmar, så är det egentligen nu som det stora arbetet börjar. Att ytterligare implementera och förankra detta både hos våra medarbetare och invånare.

Det finns ett hundratal certifierade städer i världen och Falköping är den första och enda Cittaslow i Sverige.

Pressmeddelande från: DIK-förbundet