Artikeln publicerad: 081023
Unika rödingen i Vättern mår allt bättre

Rödingen ser ut att öka i Vättern. Det visar en utvärdering av de nationellt unika fiskefria områden som infördes i sjön 2005. Effekterna av fredningsområdena är osäkra, men troligen har de bidragit till att minska det totala fisketrycket i Vättern.

Fångsten av röding, abborre och öring ökar mycket. En god trend finns även för sik. Det är några av resultaten från de provfisken som nu utförts i Vättern. Tydligast är trenden för röding.

– Det är självklart glädjande. Men fångsterna av röding är fortfarande bara en bråkdel jämfört med den situation som rådde på 70-talet, säger Alfred Sandström.

År 2005 stängde Fiskeriverket tre större områden för fiske i Vättern, motsvarande cirka 15 procent av sjöns yta. Det var första gången som det infördes totalfredning i ett större svenskt inlandsvatten.

Avsikten med de nya fiske- och förvaltningsåtgärderna var att stärka bestånden av röding och sik. Detta skedde eftersom arterna gått ned kraftigt. För att följa utvecklingen har riktade provfisken utförts 2005-2008.

Fortfarande bekymmersamt

Förutom uppgången hos de nämnda arterna har man inte hittat några tydliga skillnader i fångsterna mellan stängda och andra områden. Troligen beror detta på att fisket minskat, att de aktuella fiskarterna rör sig över stora ytor och att det kan ta längre tid att se effekter av fredning på arter som könsmognar sent, som till exempel röding.

Trots ökningen i fångst är situationen för rödingen i Vättern alltjämt mycket bekymmersam.

– Därför bör de fiskefria områdena fortsatt få finnas kvar som en säkerhetsåtgärd, säger Alfred Sandström.

Arbetet med Vätterns fiskefria områden har skett i samarbete med Länsstyrelserna och Vätternvårdsförbundet.

Pressmeddelande från: Fiskeriverket