Artikeln publicerad: 081020
Ek från Visingsö blir köl på vikingaskepp

Sedan tidigare delen av 1800 talet har det odlats ek på Visingsö i Vättern. Ursprungligen var de ämnade som byggnadsmaterial för Amiralitetets fartyg, men då ekarna äntligen var leveransklara under slutet av 1900-talet, byggdes Marinens båtar i annat material än ek. Under helgen den 11-12 oktober, blev några ekar äntligen båtbyggnadsvirke.

Det är lite bakvänt, för båttypen som ska byggas är egentligen mycket äldre än ekarna. Träden som ska avverkas kommer att bli köl till en nybyggd replik av ett vikingaskepp.

Föreningen Vittfarne med dess eldsjäl Håkan Altrock har fått tillstånd av Statens fastighetsverk att fälla ett par ekar på Visingsö. Ekarna är noga utvalda av föreningen då det inte är många träd som har de rätta måtten för att bli köl. Skeppets köl görs av ett träd i ett stycke och måste därför vara 12,5 meter lång, kvistfri och lite lagom krokig.

Skeppet som ska byggas ingår i föreningens vetenskapliga projekt "Expedition Vinland". Det handlar om att utforska historien genom att följa spåren av vikingarnas seglingar till Nordamerika, det vill säga till Vinland När vikingaskeppet är byggt ska det navigeras och seglas från Sverige till Canada, på det sätt som vi idag tror att vikingarna gjorde.

Statens fastighetsverk arbetar för att säkra ekarnas fortbestånd utifrån kulturhistoriska, ekologiska och upplevelsemässiga aspekter. Idag finns fina vandringsstigar genom ekskogarna, där man kan se gamla resliga "skeppsträd" samsas om utrymmet med nyplanterade ekar. Ektimmer från Visingsö används numera till bland annat parkettgolv och whiskeytunnor, och från och med nu även som köl till ett vikingaskepp.

Pressmeddelande från: Statens Fastighetsverk