Artikeln publicerad: 081016
Plastisolering från Paroc stoppar radon

Plastisoleringen Ecoprim från Paroc, som används för att skydda krypgrunder mot fukt och mögel har nu visat sig mycket effektivt hindra markradon från att läcka in i hus. Det visar ny forskning från Chalmers tekniska högskola.
- Resultatet var mycket positivt överraskande, säger Göran Nyman, professor i fysik på Chalmers. I dagsläget ser det ut som om denna plastisolering skulle vara ett bra skydd mot markradon.

Företaget Klimatzonen, som jobbar med att skydda byggnader mot fukt, mögelskador och radon, ville testa hur Parocs Ecoprim skyddar mot markradon. Göran Nyman, professor på Chalmers som fick förfrågan, var först skeptisk eftersom radon är en ädelgas och plast släpper igenom ädelgaser. Men han gjorde tester i laboratoriemiljö tillsammans med två studenter.

Genom att sätta ett starkt radonpreparat i ena änden av ett rör, sätta olika filter på mitten av röret och mäta radonhalten vid andra änden fick de följande resultat:

  • Inget filter - 2040 becquerel/kubikmeter luft.
  • Spånskiva - 1990 becquerel/kubikmeter luft.
  • Frigolit - 1260 becquerel/kubikmeter luft.
  • Ecoprim - endast 40 becquerel/kubikmeter luft.

- Det är fantastiskt att det är så stor skillnad på materialen, säger Göran Nyman. Det här resultatet är så spännande och positivt att vi ska fortsätta göra mer utförliga mätningar av plastisoleringen.

Ecoprim är en plastisolering som är ovanligt tät, har mycket god isoleringsförmåga och klarar av stora laster, det vill säga en stor tyngd. - Det är väldigt roligt att vår plastisolering är så bra, säger Daniel Lindgren, produktchef för Ecoprim. Nu funderar vi, tillsammans med Sveriges tekniska forskningsinstitut, hur vi kan utveckla produkten vidare.

Radon utgör en allvarlig hälsorisk. Gränsvärdet för nybyggda hus ligger på 200 becquerel/kubikmeter luft. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att 450 lungcancerfall per år orsakas av radon i bostäder.

Pressmeddelande från: Paroc AB