Artikeln publicerad: 081010
Årets influensaepidemi väntas bli värre än på många år

Årets influensaepidemi blir sannolikt värre än på många år, både vad gäller antalet som kommer att smittas och hur allvarligt sjuka personerna blir. De första svenska influensafallen har redan rapporterats, och den 20 oktober inleds vaccination på bred front i Sverige.

Influensaviruset ser olika ut från en säsong till en annan. Den smitta som väntas till Sverige och Europa i år, har redan härjat på södra halvklotet. I t ex Australien insjuknade tre gånger så många som snittet de senaste fem åren.

- Vi kan sannolikt räkna med en ökning med 1,5 eller en dubblering av antal smittade. Det beror på att virus i år ser annorlunda ut med delvis nya virusstammar som visat sig vara ytterst elakartade. Detta gör det ännu viktigare att följa rekommendationer om att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, säger överläkare Torbjörn Norén, Infektionskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Antalet vaccinerade skiftar i landet

Ett normalt år insjuknar 3-7 procent av befolkningen, i år sannolikt betydligt fler. Antalet vaccinerade brukar ligga kring närmare 1,5 miljoner svenskar. En stor grupp är personer över 65 år - men här skiljer det sig markant mellan landstingen. Förra året vaccinerades som mest 70 procent av personer över 65 år (i Stockholm) och som lägst 50 procent i bland annat Örebro (hela landstingslistan sist i pressmeddelandet).

- Det finns flera förklaringar. Det handlar om information, tillgänglighet och kostnader. I Örebro erbjuds i år fri vaccination för riskgrupper, vilket jag hoppas kommer öka antalet personer som vaccinerar sig, säger Torbjörn Norén.

Det är inte bara personer över 65 år som bör vaccineras. Det gäller även dem med kroniska hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller med nedsatt immunförsvar och personal inom sjuk- och åldringsvård.

800-1000 dödsfall förra året

- Det handlar inte bara om att skydda sig mot själva influensan, utan minst lika mycket om att undvika följdsjukdomar och sjukfrånvaro som influensan kan leda till. Det kan vara nedsatt immunförsvar, antibiotikabehandling och allmänt sämre hälsa. I fjol rapporterades 800-1000 dödsfall relatera till sviter av influensan, berättar Torbjörn Norén.

Trots detta, är det i en del landsting inte fler än 10-20 procent ur riskgrupper som vaccineras.

- Vaccination ger en skyddseffekt på 70-80 procent. Skyddseffekten sjunker med åldern, och i gruppen 60-70 år kan den vara ner i 50 procent. Då kan man förstås smittas, men vaccination gör ändå nytta eftersom den som är vaccinerade får en mildare form av influensan, säger Torbjörn Norén.

Att man verkligen har influensan och inte en vanlig förkylning, råder ingen tvekan om för den som drabbas.

- Många blir riktigt dåliga. Sängliggande och i princip utslagna i feber under flera dagar. Andra symptom kan vara våldsam huvudvärk, frossa och illamående. 40 graders feber under 3-4 dagar följt av rejäl förkylning är inte ovanligt, säger Torbjörn Norén.

Pressmeddelande från: Universitetssjukhuset Örebro