Artikeln publicerad: 081003
Autoliv lanserar nytt mörkerkörningssystem som varnar för fotgängare

Världens ledande bilsäkerhetsföretag Autoliv lanserar andra generationen av sitt mörkerkörningssystem, s k Night Vision. Denna andra generation inkluderar världens första internationellt fungerande fotgängardetekterings-system som baseras på enbart en infraröd sensor. Systemet är utvecklat av Autoliv Electronics i Linköping.

Ett stort problem vid körning i mörker är att se fotgängare i tid. Bilens strålkastare ger en räckvidd på upp till 40 m, därutöver är det svårt för föraren att urskilja objekt framför bilen. Vid reducerad sikt utsätts fotgängare och cyklister för ökad risk att bli påkörda i trafiken. Studier har visat att risken för olyckor med dödlig utgång ökar med nästan fyra gånger på natten jämfört med på dagen.

Autolivs första Night Vision system introducerades 2005 i BMWs 7-Serie och visar en TV-lik bild i navigationsskärmen av området framför bilen. Detta gör körningen nattetid enklare och säkrare.
Systemet kan ”se” i totalt mörker utan någon som helst belysning då det är känsligt för infraröda strålar från varma föremål såsom människor och levande djur. Detta gör att räckvidden inte blir begränsad eller beroende av ljuset från bilen.

Andra generationens mörkerkörningssystem ger ytterligare säkerhetsfördelar samtidigt som det är baserat på samma väl utprovade teknologi. Den förbättrade infraröda sensorn, som är monterad i grillen på BMWs nya 7-Serie, genomsöker ett område framför bilen som är mer än dubbelt så långt som räckvidden av bilens strålkastare. Då systemet upptäcker en fotgängare framhävs denna i bilens bildskärm. För att bedöma om det föreligger en risk för fotgängaren, analyserar systemet också omgivningen och bilens rörelse. En varning skickas till föraren tillräckligt tidigt för att han ska kunna reagera och kunna undvika en olycka.

Förutsättningarna i trafiken och fotgängarnas beteende varierar runtom i världen. Autoliv har därför analyserat ett stort antal olika videosekvenser av körning i mörker från USA, Kina, Sydafrika, Japan och olika länder i Europa. Från dessa videosekvenser har fler än 50 miljoner stillbilder använts för att bygga upp den avancerade mjukvarualgoritmen som varnar föraren vid risk för kollision med fotgängare.

Systemet är programmerat för att kunna hantera olika trafikmiljöer som uppkommer vid både landsvägs- och stadskörning. Vid lägre hastighet i stadsmiljö, där fotgängarna är fler i antal, avsmalnas och förkortas avsökningsområdet framför fordonet för att förhindra onödiga varningar. Vid högre hastighet, på exempelvis landsväg, avsöker systemet däremot ett bredare och längre vägsegment.

Pressmeddelande från: Autoliv