Artikeln publicerad: 081002
Debattsvar - Bred förankring öppnar museerna för fler

Västra Götalandsregionens natur- och kulturarvsförvaltning Västarvet genomgår en helt nödvändig förändring för att möta en omvärld som förändrats sedan museerna skapades. Den 26 september sade Västarvets styrelse Ja till förvaltningens förslag till ny organisation för Västarvet.

Västarvet måste använda resurserna bättre, omdefiniera och tydliggöra varför man finns och vad man utifrån sina uppdrag ska tillföra i framtiden. Stora förändringar i samhället och nya krav från uppdragsgivare kräver nya tankar och förhållningssätt. Det är klart att det känns när man måste förändra i en verksamhet som vår, vars strukturer stått länge.

Förvaltningens ledning, som består av framför allt museichefer från Västarvets olika institutioner, har gemensamt analyserat vad utvecklingen betyder för våra museer. Alla är övertygade om att det finns en enorm styrka i gemensamt arbete, snarare än att varje museichef är stark i lokal miljö. Vi är inte tillräckligt stora för att varje museum ska ha en egen uppsättning av kompetens som t ex utställningsproducenter, konservatorer eller bibliotekarier..

Våra sju museer med rika och intressanta samlingar, våra andra ingående verksamheter, våra nära 300 medarbetare med bred kompetens både ämnesmässigt och yrkesmässigt - vi vill och ska ställa dessa samlade tillgångar till medborgarnas och samhällets förfogande!

I en artikel på debattsidan i GP 24 september 2008 påstås att museerna i Västra Götalandsregionen ska avvecklas vid årsskiftet. Frågorna i artikeln handlar om varför väl rotade och kreativa institutioner ska slås sönder. Man bör kanske som läsare ställa sig några kompletterande frågor: vilken ledning vill ändra på väl fungerande och ekonomiskt bärkraftiga team eller institutioner - om de är så bra? Finns det en större bild, en verklighet som kräver förändring i våra museer?

Ny roll för museer

I sent 1800-tal var det museernas roll att visa medborgarna vad som fanns i världen utanför, att visa vad som fanns på andra kontinenter. Museerna hade även till uppgift att stödja byggandet av Sverige, en nationell identitet, som sedan blev att förstärka regional eller lokal identitet. Idag har vi ett annat samhälleligt perspektiv. Vi ska finnas till för alla samhällsgrupper, även andra än de som kommer till våra museer idag. Pedagogisk utveckling och arbete med barn och unga är högt prioriterat. Vi måste lyfta helt andra frågor, bland annat i en dialog med medborgare, kommuner, föreningar. Så fortsätter vi att stödja och utveckla de initiativ eller de idéer som finns.

Med att införa fri entré till de flesta av våra besöksmål visar våra kulturpolitiker att Västarvets verksamhet är viktig för medborgarna. Idag har vi i Västarvet ett tydligt kulturpolitiskt uppdrag, att bidra till det livslånga lärandet, att arbeta med hur kulturarvet kan brukas och utvecklas - pedagogiskt, socialt, ekonomiskt mm.

Till för fler

Vi kommer inte avveckla Västergötlands museum, tvärtom! Vi stärker dem museet genom att samla specialister, administration och ledning för att arbeta för Västergötlands museum liksom för alla andra i Västarvet ingående institutioner. Vi ska bli mycket bättre på att använda och omfördela våra gemensamma resurser, människor och pengar, till att göra mer verksamhet i hela regionen. Det innebär att vi arbetar för att Västergötlands museum framöver har förtroende hos fler än skaraborgarna och en tyngdpunkt i ett större geografiskt perspektiv än Skaraborg.

Utveckling snarare än avveckling

Museer hotas inte av att chefer, administration, utställningsproducenter eller arkeologer arbetar i hela regionen. Arbetsplatsen Västergötlands museum kommer även i framtiden att vara en fast punkt för merparten av de 50 personer som finns där idag. Lokal kunskap och specifik sakkunskap går inte förlorad bara för att man får i uppdrag att samarbeta med kollegor på andra platser. Tvärtom, vi har flera projekt genomförda och på gång som visar att vår personal utvecklas av nya konstellationer, utmanande arbetsuppgifter och att deras kunskap omvandlas till nytta i många kommuner i Västra Götaland. Däremot ser vi risker i den ineffektiva organisation vi har idag, vilken vi nu vill förändra med stöd av såväl politiker som medarbetare.

Det är naturligtvis inte i Västarvets intresse att slå sönder institutioner, däremot vet vi att det finns andra sätt än dagens att styra och arbeta i en verksamhet som vår. Det vi vill åstadkomma till förmån för våra medborgare i regionen är ett effektivare sätt att bidra till vårt uppdrag; det livslånga lärandet och det goda livet i Västra Götaland.

Anders Schough - Tf förvaltningschef Västarvet
Ann Strömberg - Verksamhetschef/museichef Göteborgs Naturhistoriska museum
Hans Kindgren - Verksamhetschef/tjl museichef Bohusläns museum
Eriqa Lindsten - Tf museichef Bohusläns museum
Jan Johansson - Verksamhetschef/museichef Lödöse museum
Monica Gustafsson - Verksamhetschef
Gunilla Eliasson - Verksamhetschef