Artikeln publicerad: 080919
Luften i Göteborg inte bättre trots ett flertal åtgärder

Länsstyrelsens åtgärdsprogram för bättre luft i Göteborg har i stort sett genomförts. Trots det blir luften inte bättre. Det visar den uppföljning som Länsstyrelsen i Västra Götalands län skickat till Regeringen.

- Enligt vår uppfattning har åtgärdsprogrammet genomförts eller påbörjats på i stort sett alla områden, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson. Men vi kan ännu inte se några egentliga effekter på luftkvaliteten. Det är fortfarande så att de så kallade miljökvalitetsnormerna överskrids på en del platser i Göteborg.

Åtgärdsprogrammet, som Regeringen på förslag av Länsstyrelsen fastställde 2004, innehåller åtgärder som rör kollektivtrafik, trafikinformation, parkering, miljözon och upphandling. Exempel på sådant som ingår är ökad framkomlighet för busstrafiken i Göteborg, information till hushållen om kollektivtrafikens fördelar, beskattning av parkeringsförmåner, utvidgning av miljözonen i Göteborg och större miljökrav vid upphandling av transporter.

Länsstyrelsen har också gått igenom vad som kan göras mer för att miljökvalitetsnormerna ska kunna klaras. De två främsta åtgärderna är trängselavgifter och parkeringsrestriktioner.

- Vi bedömer att avgifter på trafiken och en mer restriktiv parkeringspolitik är de åtgärder som relativt snabbt skulle kunna minska trafiken så pass mycket att normerna klaras. Men det är en fråga som måste avgöras av politikerna i Göteborgsregionen, fortsätter Göran Bengtsson.

Länsstyrelsen påpekar också för Regeringen att de miljökvalitetsnormer som EU bestämt klaras i Göteborg. Men Sverige har ändrat, och i praktiken skärpt, EU:s regler. Det är de svenska normerna vi inte klarar. Och det skapar en del problem vid till exempel bostadsbyggande.

- Vi vill göra Regeringen uppmärksam på att de problem vi har med att klara normerna är en intern svensk fråga. EU:s krav klarar vi utan svårighet, avslutar länsöverdirektör Göran Bengtsson.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen