Artikeln publicerad: 080916
En annan lösning på museifrågan?

ÖPPET BREV till Regionstyrelsen Västra Götalandsregionen

Just nu diskuteras ett förslag till nytt avtal mellan Västra Götalandsregionen och Stiftelsen Västergötlands museum som ska möjliggöra en genomgripande omorganisation av regionens museiverksamhet. Men enligt Kammarkollegiet saknar avtalsförslaget laglig grund.

Ordföranden i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Lars Nordström, anser ändå att det nya avtalsförslaget skall genomföras. Annars säger regionen upp nu gällande samordningsavtal och Västergötlands museum får drivas vidare av stiftelsen.

Detta har framställts som ett hot mot verksamheten. Men det finns för alla parter fördelar med ett Västergötlands museum drivet av stiftelsen. För det första råder ingen rättslig tveksamhet om att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande stiftelselagstiftning, museets stiftelseurkund och stadgar. För det andra innebär det att flera års strid om museets verksamhetsform är över. Personalen får arbetsro och kan helhjärtat ägna sig åt sitt arbete.

För det tredje kan museet, som stiftelsens ändamålsparagraf föreskriver, fortsätta att koncentrera sig på kulturminnesvård och museal/kulturell verksamhet inom i huvudsak Skaraborg istället för att splittra sina resurser till regionens 49 kommuner.

Ett stiftelsemuseum har en ledning som håller ihop verksamhet, personal och ekonomi, vilket är förutsättningen för att kunna hålla en stram budget och ändå utveckla verksamheten. Mina tre och ett halvt års erfarenhet av samordning med Västarvet har för Västergötlands museums räkning inte inneburit några större samordningsvinster. Museets ekonomi sanerades inför inträdet i förvaltningen. Vi har därefter hållit vår budget och dessutom lämnat överskott till helheten. Trots det har vi tvingats genomföra ett antal besparingspaket och den planerade omorganisationen kommer att ytterligare avlöva Västergötlands museum. Stiftelseformen ger också större möjligheter att söka medel ur forsknings- och andra fonder. Allmänheten är dessutom mer positiv till att lämna donationer och gåvor till en stiftelse än till en offentlig förvaltning.

Kulturchefen Kristian Berg har hotat med att regionen "tänker dra sig ur museet om man inte får igenom nya avtalet" (SkLT 13.9). Hotet uppfattas som att regionen därmed drar in sitt anslag till museet. Jag har svårt att tro det. Vem skulle vinna på det? Medborgarna i Västra Götalandsregionen? Turister som söker sig till Arns rike? Den regionala utvecklingen i Skaraborg? Den region som vill att "Kultur med kvalitet och bredd blomstrar i hela regionen"? Kulturinstitutioner belägna i Göteborg och Vänersborgsområdet får idag drygt 430 miljoner i bidrag från regionens kulturnämnd. Skaraborg (Vara konserthus, Västergötlands museum och Forsviks bruk) tilldelas 35 miljoner. Inte kan det vara i Västra Götalandsregionens intresse att minska skaraborgarnas redan magra kulturutbud?

Regionen har ärvt museet från Skaraborgs läns landsting och är idag en av stiftarna. Som sådan har den ansvar för museets drift och framtid. Om Västergötlands museum åter skall drivas i stiftelseform måste de båda bidragsgivande stiftarna (region och Skara kommun) naturligtvis stå kvar vid minst nuvarande anslagsnivå. Västra Götalandsregionens högre bidrag motiveras dels av att man som stiftare har ett åtagande, dels av att man bör ge sitt stiftelsemuseum regionala uppdrag. Med tanke på den underfinansiering som sker av den institutionella kulturen i Skaraborg, borde den sista delen självklart stärkas ytterligare. Relationen till Västarvet kan regleras genom ett samarbetsavtal, där Västarvets och Västergötlands museums olika roller och uppgifter i Skaraborg definieras.

Stiftelsemuseets verksamhet bestäms av ändamålsparagrafen. De regionala uppdragen skulle kunna handla om att, i samverkan med andra institutioner och organisationer i Skaraborg, medverka i lärandets infrastruktur - museet är en av de få stora kunskapsinstitutionerna som finns i området - och i den regionala utvecklingen, framför allt när det gäller kulturarvsturism och museet som mötesplats.

Ja, visst finns det en annan lösning på museifrågan!

Men regionföreträdarnas agerande väcker frågor:

Avser regionen verkligen att tvinga igenom ett avtal, som innebär att stiftelsens ledamöter nödgas begå lagbrott?
Har regionen - en av museets stiftare - för avsikt att dra in anslaget till Västergötlands museum om det avtal som underkänts av Kammarkollegiet inte genomförs?

Skara den 16 september 2008
Anna Maria Claesson
Museichef på Västergötlands museum