Artikeln publicerad: 080824
Bygdevandring i Kestad


Fotot är från 1922 och visar den första årskursen barn vid Kestad skola

Kinnekulle Hembygdföreningen ordnar den 30 aug 2008 del två av sina planerade bygdevandringarna i Kestad under detta år. Vandringarna som är en del av föreningens aktiviteter brukar vara mycket omtyckta av besökarna. På vandringar får besökarna veta mycket om sin hembygd som inte står i böckerna, anekdoter och egna upplevelser från hembygden. När vandringen passerar byggnader och platser berättas om den gångna tiden. Ofta finns även nuvarande fastighetsägare med de berättar om sitt hus, vilka som bott där och händelser i bygden.

På den vandringen i Kestad kommer även ett nytt inslag, en fotovisning i gamla missionshuset. Här kommer skolkort från 1922 - 1961 att visas. Stina Sjöstedt, mor till vandringsguiden Bengt Sjöstedt var lärarinna i Kestad skola under dessa år. Stina sparade alla skolkort från klasserna hon undervisade. Lördagens vandring blir inte bara en fysisk vandring på vägarna, utan även en nostalgisk vandring tillbaka i tiden där många generationer kommer att finnas med på skolkorten.

Vandringen startar på Storegården, Anamossen och den kommer att passera Tån i Kestad. På Tån bodde vanligtvis hantverkare och mindre belevade. I de flesta byar fanns ett område som benämndes Tån, detta var ofta mark som inte var så bördig. I Kestad fanns tidigare fem soldattorp, dessa låg också på sämre mark som roten hade avsatt till soldaten. Ett soldattorp skulle enligt stadgan vara 8 * 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder men bekostades roten som anställde soldaten. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller "hyresgäster". Åtskilliga av de gamla soldattorpen finns kvar efter att indelningsverket upphörde 1901 och används i dag som sommartorp eller permanenta bostäder. Idag finns endast fyra kvar i Kestad av dessa soldattorp dock inte i ursprungligt skick, om- och tillbyggnader har skett för anpassning till nutidens behov. I soldatregistret finns uppgifter om att 65 soldater bott i dessa fem torp.

Hembygdsföreningen hoppas naturligtvis att visning kommer att locka många till vandringen, speciellt välkomna är "gamla elever" och även andra som vill veta mer om Kestad. Väderguden är också välkommen så att vandringen kan genomföras i vackert väder och att det medhavda kaffet kan drickas ut i det gröna.

Text: Freddie Wendin/Lena Brodin