Artikeln publicerad: 080822
Länsstyrelsen ansöker om skyddsjakt på varg i Bredfjällsreviret

Sedan midsommarhelgen har en varg orsakat åtta angrepp på fårbesättningar inom Bredfjällsområdet. Länsstyrelsen vill att Naturvårdsverket ska bevilja skyddsjakt på en varg i området.

Mycket tyder på att det här är en varg som specialiserat sig på får och som blivit ett problem för många djurägare i trakten. Reviret är det fårtätaste i landet och inget tyder på att vargen kommer att upphöra med sina angrepp.

– Situationen är nu ohållbar, säger Robert Andersson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Det finns inte en chans för alla djurhållare att sätta upp rovdjurssäkra stängsel inom rimlig tid. Detta vargrevir är med sina 100 till 120 fårproducenter det mest fårtäta i landet och det är därför inte konstigt att det uppstår problem när en varg väl lärt sig att det finns lättåtkomliga bytesdjur i hagarna.

I påskas kunde Länsstyrelsen konstatera att det fanns ett revirmarkerande vargpar som rörde sig inom ett område från riksväg 44 i norr till Kungälv i söder och mellan Göta älv och E6:an. Under lång tid tog de bara vilda djur som älg och rådjur men under midsommarhelgen skedde de första angreppen på fårbesättningar i trakten. Fram till idag har nio angrepp skett varav åtta med dödade tamdjur. Vid angreppen har Länsstyrelsens besiktningsmän förutom besiktningen varit behjälpliga med uppsättning av akutstängsel, lapptyg och information om förebyggande åtgärder. Prover för DNA-analys har tagits från bettytor och skickats till Viltskadecenter, för att analyseras om behovet finns.

Mycket tyder på att det är en och samma varg, den så kallade alfahannen, som tar fåren. Det är viktigt att det är rätt varg som blir avlivad. Det är Naturvårdsverket som får pröva frågan om skyddsjakt och hur den ska gå till.

– Redan nu kan dock djurägarna ingripa själva för att avvärja angrepp från vargen, säger Robert Andersson. Hur det får gå till finns angivet i § 28 jaktförordningen.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen