Götenes bilister kan spara 10 miljoner kronor genom att köra rätt

Bilisterna i Götene körde under 2007 i genomsnitt 1488 mil, en ökning med 1,2 procent jämfört med föregående år. Det framgår av ny statistik från det regionala samverkansorganet RUS som nu presenteras av Statoil. Den genomsnittliga körsträckan för alla bilar i Sverige år 2007 var 1473 mil.

Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bilisterna i Götene minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka 10 procent, enligt Vägverket. Det motsvarar årligen cirka 1700 kronor och 290 kilo koldioxid per bilist i kommunen, enligt Statoils beräkningar.*

- Sammantaget kan bilisterna i Götene spara cirka 10 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Statoil medverkar i kampanjen "Save more than fuel", som stöds av EU-kommissionen och som syftar till att reducera bränsleförbrukningen genom information till bilister om hur de kan köra på ett sparsamt sätt.

- Vi vill hjälpa bilisten att minska sin klimatpåverkan. Ett sätt är att lära sig köra sparsamt, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt.

Med hjälp av sparsam körning kan man minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man spara ytterligare cirka 3 procent. Den som sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

Kampanjens tio tips till bilister för att minska bränsleförbrukning och klimatpåverkan:

  1. Utför service på din bil och kontrollera oljenivån regelbundet
  2. Kontrollera lufttrycket i däcken varje månad
  3. Avlägsna onödig vikt från bagageutrymmet eller baksätena
  4. Stäng dina fönster, speciellt vid högre hastigheter, och ta bort tomma takräcken
  5. Använd bara luftkonditioneringen när den verkligen behövs
  6. Börja köra snarast efter att motorn startats och stäng av motorn när du står still i mer än en minut
  7. Kör med rimlig hastighet och kör framför allt jämnt
  8. Växla så tidigt som möjligt när du accelererar
  9. Försök förutsäga trafikflödet
  10. Fundera på om du kan samåka till arbetet eller på fritiden

Pressmeddelande från: Svenska Statoil AB
Artikeln publicerad: 080731