Nu måste vi spara på vattnet

Det torra vädret består och många av länets sjöar och vattendrag har mycket låga vattennivåer. Länsstyrelsen uppmanar därför alla som tar sitt vatten därifrån att upphöra med bevattning.

Det varma vädret fortsätter och vattennivåerna har inte återhämtat sig sedan den förra långa och varma perioden. Vattennivåerna i länets sjöar och vattendrag har nu mycket låga nivåer. Risken för skador på växter och djur är uppenbar.

Enligt SMHI:s flerdygnsprognos väntas det torra och varma vädret bestå. Sveriges geologiska undersökning (SGU) redovisar för juli grundvattennivåer som är mycket under det normala i södra delarna av länet. Grundvattennivåerna har dock sedan juni månad stigit med cirka 20 cm i genomsnitt i södra Bohuslän och Dalsland.

Vattenlevande insekter som dagsländor och bäcksländor är viktig föda för fisken och skadas vid onaturligt låga vattennivåer. Även blötdjur som exempelvis flodpärlmusslan är beroende av ett fritt rinnande vatten. Fisken är också beroende av naturlig vattentillgång.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över uttag av både grund- och ytvatten. Länsstyrelsen kan förbjuda uttag av vatten och förena beslutet med vite. Den som nu bevattnar utan tillstånd eller i strid med lämnat tillstånd riskerar åtalsanmälan och kan fällas för brott mot miljöbalken.

Länsstyrelsen bedömer nu att bevattning från länets små och medelstora vattendrag i de flesta fall kan skada allmänna och enskilda intressen. Därför krävs tillstånd enligt miljöbalken. Frågor om bevattning från kommunala vattentäkter hanteras av respektive kommun.

Bevattnare som för sin verksamhet har tillstånd från miljödomstol ska följa de av domstolen fastställda villkoren.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 080729