Det gamla soldattorpet i Västerplana bjöd på svalka i sommarvärmen


Göran Widell, Ingrid Widell, barnbarnet Susanna Eriksson och Marie Eriksson född Widell från Göteborg

Solen stekte hett söndagen den 27 juli 2008, några besökare hade tagit sig till soldattorpet i Västerplana som hölls öppet av Kinnekulle Hembygdsförening. I skuggan under de stora träden och inne i det lilla torpet bjöds på behaglig svalka. I trädgården serverades kaffe med hembakat enligt tidigare års traditioner, det såldes även lotter. Trots det vara varma vädret som lockade många till badstränderna kom ändå både besökare från byn och från andra delar av landet.
En familj som tagit sig från Göteborg för att besöka torpet var familjen Widell. Barnbarnet Susanna Eriksson som startat släktforskning inspirerade familjen att ta turen till Västerplana denna söndag. Susannas morfar Göran Widell som fanns med på resan, berättade att hans farfar Johan Widell hade bott i torpet i slutet på 1800-talet. Johan Widell var en av sönerna till siste soldaten Sextus som bott i torpet.
Med på denna Kinnekulle-resa fanns även Susannas mamma Marie Eriksson (född Widell) och mormor Ingrid Widell.

Torpet är i stort behov av restaurering, taket och ytterväggarna vittnar om detta. Putsen på ytterväggarna flagnar och kalkstenen vittrar sönder. Kinnekulle Hembygdsförening som har nyttjanderätten av detta unika torp behöver hjälp att renovera torpet innan det blir för sent. Kunskap om hur man renoverar och vilka material som skall användas är viktigt för att bibehålla torpets unikum, berättar ordförande Gill Bengtsson. Gill berättar att Hembygdsföreningen kommer att prioritera en aktiv satsning för att "rädda soldattorpet" bl.a. genom att försöka få torpet K-märkt.

Ett soldattorp skulle enligt stadgan vara 8 * 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder men bekostades av roten som anställde soldaten. Denna byggnadsnorm stämmer väl in på torpet i Västerplana. I Västerplana dåvarande socken fanns tidigare fem soldattorp dessa var, Åtorp 399, Kranshagen, Forstena, Stålarp och Jonsbol. Det enda som finns kvar i befintligt skick är det lilla soldattorpet Åtorp 399. Torpet är byggt av sten från bygden, kalksten i de 85 cm tjocka väggarna, stenhällar i farstun och den speciella Kinnekulle skorsten. Ett torp värt att vårda för att inte en epok skall falla ur historien. Detta torp är inte bara av intresse för Kinnekulle utan en del av Sveriges historia, totalt fanns mellan 35.000 - 40.0000 soldattorp. I samband med att Indelningsverket upphörde 1901 såldes många torp och är idag sommarbostäder.

En trevlig dag i skuggan av de stora askarna, de besökare som kom blev sittande och fick en trevlig pratstund med både nya och gamla bekanta.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 080729