Inventering av förorenade områden kring småbåtshamnar

I länet finns cirka 420 hamnar, varv och båtuppställnings-platser. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har samlat in information om verksamheterna och utifrån den gjort en samlad bedömning av riskerna för föroreningar.

Under århundraden har människor använt olika kemikalier för att förhindra påväxt på båtar. På 1960-talet började man tillsätta organiska tennföreningar till båtbottenfärgerna. Framför allt användes tributyltenn, även kallad TBT, som ansamlas i näringskedjan och orsakar bl.a. hormonstörningar hos snäckor.

I Sverige förbjöds användning av TBT-färger för småbåtar 1989 och 1993 även för fartyg längre än 25 meter. Inom EU är användningen helt förbjuden sedan 2003. Från och med 2008 tillåts inte fartyg som är målade med dessa färger att gå in till hamn inom EU. Trots förbuden har man på västkusten uppmätt mycket höga halter av TBT i bland annat småbåtshamnar.

Bottenfärgerna på stora fartyg läcker cirka 1 ton TBT per år. En annan förklaring till de fortfarande höga halterna är att TBT binds hårt till partiklar och nedbrytningen går långsamt.

Platser där det finns anledning att misstänka att TBT finns i mark eller sediment har nu lokaliserats och delats in i fyra riskgrupper. Riskklass 1 innebär mycket stor risk för föroreningar i området och riskklass 4 innebär liten risk för föroreningar. Riskklassificeringen utgör ett underlag för prioritering inför fortsatt arbete med undersökningar och efterbehandling. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har riskklassat de flesta platser där TBT kan ha förekommit till riskklass 2.

Under sommaren påbörjas utskick av information till berörda parter som får möjlighet att yttra sig och komplettera med ytterligare uppgifter. Mer information om hur inventeringen av förorenade områden går till finns på Länsstyrelsens webbplats.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 080721