Goda erfarenheter från försöket med variabla hastighetsgränser

Variabla hastighetsgränser har använts på försök på ett tjugotal platser. Det har haft goda effekter på trafiksäkerheten, och i många fall förbättras också framkomligheten och miljöpåverkan minskar.

Vägverket har genomfört försöket med variabla hastigheter på regeringens uppdrag under åren 2003-2008. Utvärderingen visar att effekterna har varit goda. Därför anser Vägverket att variabel utmärkning av hastighet fortsättningsvis ska kunna användas på särskilda sträckor eller korsningar.

- Variabla hastighetsgränser ger klart bättre hastighetsanpassning vid särskilt riskfyllda situationer än permanent utmärkning. Bilförarna accepterar hastighetsgränserna bättre och har generellt blivit bättre på att hålla dem. Många bilister menar också att de har blivit bättre på att hålla avstånd och att de inte kör om lika ofta, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Variabel hastighetsgräns innebär att hastighetsgränsen tillfälligt sänks med omställbara, lysande vägmärken när förhållanden är sådana att det behövs. I försöket har variabel hastighetsgräns används i fyra typer av situationer. Hastigheterna har minskat i alla situationer, men olika mycket. Korsningar

Hastigheterna minskar betydligt genom variabel hastighetsgräns i korsningar. Hur mycket beror bland annat på hur korsningen är utformad och hur många bilar som passerar. Effekten kvarstår även efter lång tid, och hastigheten tycks dämpas även när vägmärket är släckt.
Olycksrisken minskar i bästa fall med 15 - 40 procent med med variabel hastighetsgräns jämfört med permanent lokal hastighetsbegränsning.

Fotgängarstyrda anläggningar

Hastigheterna minskar genom variabel hastighetsutmärkning som aktiveras när gående ska gå över vägen. Fortfarande kör dock många för fort. Gångtrafikanterna är positiva, men upplever ingen markant ökad trygghet.

Väderstyrda sträckor

Medelhastigheten har sjunkit med upp till 20 km/tim vid besvärligt väglag på sträckor där hastigheten sätts ned i sådana situationer.
Antalet dödade och svårt skadade kan minska med upp till 40 procent på utsatta vägsträckor.

Trafikstyrda sträckor

På sträckor där hastigheten sätts ned vid tät trafik är acceptansen för den variabla hastighetsutmärkningen måttlig eller god. Utmärkningen ger bra information om trafiksituationen. Framkomligheten förbättras vid tät trafik genom ett jämnare flöde.

Pressmeddelande från: Vägverket
Artikeln publicerad: 080702