Götenegillets fest på Medeltidens Värld

Ett 25-tal personer, de flesta i medeltidskläder, träffades på tisdagen på Medeltidens Värld för att fira den nya föreningen, Götenegillet. Alla hade med sig sina egna matkorgar där man kunde finna allt från starkt mjöd till grönsakspaj.

Den nyutnämnde direktören för Medeltidens Värld, Robert Jonsson, berättade om sitt arbete och vad det bestod i. Han konstaterade att ekonomin för närvarande var fullt tillfredsställande och att arbetet på Medeltidens Värld flyter på.
- Vi jobbar för fullt för att hinna få färdigt så mycket som möjligt till invigningen, sa Robert Jonsson, våra duktiga medarbetare ställer upp mycket även på sin fritid.
Robert Jonsson var mycket välvilligt inställd till Götenegillet och vill gärna träffa oss för att lyssna till våra idéer och eventuella krav.
- Men inte förrän invigningen har varit, sa Jonsson med ett stort leende, men då vill jag gärna ha ett sammanträde och lyssna till all den kunskap och idérikedom som Götenegillets medlemmar står för.

Odling av växter

Claes Mörner, Cultur HB, som utarbetat en gestaltning och markbeskrivning av området för Medeltidens Värld, berättade om trädgårdar som just nu håller på att arbetas fram inom området.
- Förr skilde man på trädgård, kålgård och örtagård, berättade han. I trädgården odlade man enbart träd, i kålgården olika slags rotfrukter och grönsaker och i örtagården kryddor och medicinalväxter.
- Människorna under medeltiden eftersträvade att likna Edens lustgård där fyra floder sägs ha sina källor. Därför kommer vi att odla i upphöjda fält som ligger så att gångarna bildar ett kors. I mitten en källa och i ändarna på gångarna en gräsbeklädd upphöjning som man kan sitta på. Detta är för övrigt ett praktiskt sätt att odla, fortsatte Mörner, som många praktiserar också idag.
I den frågestund som följde på Claes Mörners tal ställdes ett flertal frågor som vittnade om deltagarnas stora kunskap inom medeltidens växter. Många ville vara med och hjälpa till. Bertil Andersson, kassör inom Götenegillet, hade förslag på att odla sädesfält på gammalt sätt.

Sång och gemenskap

Under kvällen hade medlemmarna i Götenegillet möjlighet att lära känna varandra. Helena Frykstrand, ordförande i Götenegillet, berättade att Götenegillet nu har en egen hemsida, www.gotenegillet.se Hon antecknade också medlemmarnas önskemål och olika idéer för att föra fram dem till ledningen för Medeltidens Värld. Ett förslag var att de medlemmar som kommer att vara närvarande på Medeltidens Värld skulle uppdatera sig på vad som hände den aktuella dagen samt ha ett märke som visade besökarna att de var medlemmar av Götenegillet.

Kvällen avslutades med att sjunga gamla medeltida sånger. Det visade sig att här finns ett gäng mycket duktiga såväl sångledare som sångare. Kanske blir Medeltidens värld en konkurrens till "Allsång på Skansen".

Pressmeddelande från: Götenegillet
Artikeln publicerad: 080618