Syrener i ruiner 2008 - Torpare och växter

Den 14-15 juni 2008 anordnar Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen en inventeringskurs om växter och torp på Kinnekulle. Kursen stöds också av Sveriges Hembygdsförbund.

Kursen kommer att inventera två objekt på Kinnekulle. Gården Stora Salen på Högkullen och skomakare Strömans torp på Tån i Västerplana. Här kommer både växter och lämningar att nagelfaras. Stora Salen låg nedanför Salabacken och har fått sätta sig till ödegårdarnas skara. Jorden är ursprungligen avsöndrad från Hulegården och på Lillegårdens mark.
Dess nyare historia börjar år 1814 då gården inköptes av Petter Olofsson och hans hustru. Deras initialer "P.O - K.A 1814" finnes inhuggna i en sten som ännu är kvar fast inte på denna plats.

Kursen är uppdelad i två delar, en är biologiskt inriktad för att fastställa och kartlägga de kulturväxter som funnits vid torpen. Den andra delen av projekt är antikvariska för att få tidsålder på torpen och en uppfattning om de människor som levde på de olika torpen. Kursen är uppdelad på en teoretisk och en praktisk del.

Tre liknande inventeringskurser har gjorts i Västmanlands län i Lillhärad, Riddarhyttan och kring Tidö. Resultatet från tidigare kurser har varit mycket goda. Kunskaperna har höjt bevarandevärdet för de studerade torplämningarna, vilket visat sig vara så mycket mer än en gammal ruin. Växternas betydelse i vardagslivet och i läkekonsten lyftes också fram.

Ett syfte med kursen är att förmedla metoderna så att dokumentation kan göras på ett enhetligt sätt. Målet är att arbetet fortsätter efter denna kurs på lokal nivå och kunskaperna sprider sig. Ett lärande koncept som troligtvis skapar mersmak.

Alla som har intresse och vill vara med kan höra av sig till:
Josefina Sköld, Skogsstyrelsen, Ånghammargatan 16, 721 33 Västerås eller via mail josefina.skold@skogsstyrelsen.se eller telefon 021-15 36 43

Artikel: Freddie Wendin/Lena Brodin
Artikeln publicerad: 080601