Det uppringda Internets tid är förbi - Endast 7% i Sverige har uppringd anslutning till Internet hemma

Modemens tid är det få av oss som saknar efter att gått över till bredband. Ett ständigt väntande på sidor som ska ladda, krånglande modempoler som inte svarar, besvärliga inställningar och nerkopplade anslutningar är bara några av de problem vi upplevde med modemen. Men nu kan vi äntligen pusta ut, enligt ny statistik från World Internet Institute kan man tydligt se hur en teknikepok verkligen är på väg att gå i graven, modemen och det uppringda Internet är snart historia. De senaste årens kraftiga tillväxt på bredband i de svenska hemmen fortsätter även 2008. Nu är det 74% som uppger att de har någon form av bredbandsanslutning (fast Internetuppkoppling) i hemmet enligt studien Svenskarna och Internet 2008.

- Vi är lite överraskade över att det inte finns några avmattningstendenser i tillväxten av bredband i hemmet. Med nuvarande utveckling så är det bara något år kvar till det att de uppringda anslutningarna är helt utraderade från de svenska hushållen. Fortfarande är den vanligaste orsaken till varför man inte skaffar bredband att det inte finns att få där man bor, säger Olle Findahl forskningsledare vid World Internet Institute.

Den senaste tiden har det även varit tydligt att Internet är den viktigaste funktionen på en dator. Idag är det endast 5% som har en dator utan någon form av Internetuppkoppling. Ofta finns det då också förklaringar som visar att det är tillfälligt som man är utan Internet.
Förra året var det ca 79% av svenskarna som hade tillgång till Internet i hemmet. Denna siffra har för 2008 ökat till 81%. Ökningen ser framförallt ut att komma från att allt flera yngre människor skaffar Internet hem. I de yngre åldersgrupperna har vi nu penetrationsnivåer på över ca 95%.

- Fortsätter utvecklingen i den här takten kan Sverige mycket väl segla upp i toppen bland de länder som har mest tillgång till Internet i hemmen. Vi kanske kan bli det första ”informationssamhället för alla”, även om det är en bra bit kvar till något sådant, avslutar Olle Findahl.

Pressmeddelande från: World Internet Institut
Artikeln publicerad: 080506