Det finns inga året-runt-däck

Ett bra däck är en bra kompromiss. Det går inte att tillverka ett däck som har bäst grepp vid alla sorters väglag. Det är därför det finns sommardäck respektive vinterdäck.

Dubbfria vinterdäck är ett riktigt dåligt alternativ på sommaren. Gummiblandningen och mönstret hos vinterdäck är anpassade efter de förhållanden som råder på vintern. På sommaren kan ett dubbfritt vinterdäck ha betydligt sämre grepp och längre bromssträcka än sommardäck. Dessutom är det dåligt för ekonomin att köra på dubbfria vinterdäck på sommaren. Bränsleförbrukningen blir vanligen högre än med sommardäck och den mjukare gummiblandningen i vinterdäcken gör att de slits fortare på varma sommarvägar.

Jukka Antila är teknisk chef på den internationella däcktestanläggningen Test World, i finska Ivalo. Jukka jobbar heltid med att testa däck och han varnar för att köra på dubbfria vinterdäck på sommaren:

– Med dubbfria vinterdäck i en kritisk situation på sommaren ökar risken drastiskt att skada eller döda både sig själv och sina medtrafikanter. En bil med dubbfria vinterdäck på sommaren kan ibland ha mer än dubbelt så lång bromssträcka, jämfört med om bilen varit utrustad med sommardäck, särskilt gäller detta på våt asfalt.

Onsdagen den 30 april är sista dagen att byta dubbdäcken mot sommardäck. Under perioden 1 maj–30 september får dubbdäck inte användas om det inte är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck. Även dubbfria vinterdäck bör bytas mot sommardäck senast den 30 april.

Bra mönsterdjup är minst 3 mm

När däcken slits under 3 mm ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt. Ändå kör var tredje personbilsförare på minst ett däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup. Samtidigt är det bara drygt en av tio som är medvetna om att de kör på slitna däck. Statistiken kommer från de däckrazzior som har genomförts av Däckbranschens Informationsråd i samverkan med Polisen, Vägverket, NTF och Bilprovningen. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm.

Pressmeddelande från: Däckbranschens Informationsråd
Artikeln publicerad: 080424